Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
SOB.
17°C
3°C
Oceni objavo

Kmetijski minister dr. Podgoršek obiskal kmetijo Francija Fona na Spodnjem Brniku

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je v petek, 5. marca mudil na delovnem obisku na Gorenjskem.

Obiskal je kmetije, ki se ukvarjajo z mlečno proizvodnjo, živinorejo, kmetijsko mehanizacijo, sadjarstvom in zelenjadarstvom.
Podrobneje se je seznanil s stanjem v panogah, predvsem v luči posledic epidemije COVID-19 ter načrtovanja novega programskega obdobja Skupne kmetijske politike.

Minister dr. Podgoršek je obiskal pet kmetij: kmetijo  Francija Fona na Spodnjem Brniku, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka ter živinorejsko kmetijo Franca Kuralta  na Zgornjem Brniku. Sledil je obisk kmetije Lepnar v Goričah, kjer se ukvarjajo z mlečno proizvodnjo, sadjarsko kmetijo Legat v Hrašah pri Lescah ter zelenjadarsko – živinorejsko kmetijo Pri Anžon v Stražišču. Minister dr. Jože Podgoršek se je sestal tudi s predstavniki občine Preddvor, ki so ga seznanili s tekočimi aktivnostmi in drugimi odprtimi vsebinami v občini.

Prvo si je minister v petek zgodaj dopoldne ogledal ob navzočnosti cerkljanskega župana Franca Čebulja urejeno kmetijo Francija Fona na Spodnjem Brniku, kjer se ukvarjajo z živinorejo in s pridelavo mleka, dodatna dejavnost na kmetiji pa so storitve s kmetijsko mehanizacijo. V hlevu imajo okrog 60 krav, molzejo pa jih z robotom 50 krav. Sicer pa Fonovi redijo skupaj s telicami in telički 110 glav živine. Njihova kmetija stoji ob cesti proti Vodicam in blizu podružnične cerkve sv. Simona in Juda Tadeja, stara kmetija pa se nahaja v središču vasi. Na kmetiji živi z ženo Metodo, hčerkama Glorijo in Mašo ter mamo Marijo. Je tretji gospodar, odkar imajo kmetijo, začetki pa segajo v leto 1935. Skupaj obdelujejo okoli 40 hektarjev zemlje, pod tega 7 hektarjev lastne zemlje.  Celotna gradnja z vso opremo, robotom in 60 telicami, je bila investicija med 550 do 600 tisoč evrov, kjer so vzeli za celotno vrednost investicije kredit od 30 do 35 odstotkov.

Minister dr. Jože Podgoršek je ob robu terenskega obiska izpostavil: »Ključna današnja vprašanja na terenu so se po pričakovanjih nanašala na pripravo nove Skupne kmetijske politike, torej novega programskega obdobja. Nedvomno je potrebno za dobro pripravo strateškega načrta nove SKP pridobiti čim več informacij s terena, torej - kje so ključni izzivi, kje deležniki vidijo ključne rešitve. Obiskali smo kmetije, ki so že same po sebi razvojno usmerjene, skupaj smo iskali vizionarske rešitve za naprej.  Po drugi strani pa me zanimajo tudi rešitve zaradi epidemije covid-19, torej kako lahko pomagamo kmetijskim gospodarstvom na tem področju. Prepričan sem, da bo tudi ta terenski obisk pripomogel k še boljšemu načrtovanju novega programskega obdobja v kmetijski politiki in morebitnim novim pomočem zaradi posledic epidemije covid-19.«

Besedilo in fotografije: Janez Kuhar

Oglejte si tudi