Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

AJPES obvešča

AJPES je v letu 2022 v skladu z Zakonom o gostinstvu oziroma na podlagi predlogov občin po uradni dolžnosti iz Registra nastanitvenih obratov (RNO) izbrisal 532 nastanitvenih obratov od tega 9 iz občine Cerklje na Gorenjskem. Za te obrate izvajalci nastanitvene dejavnosti vsaj 12 mesecev AJPES niso poročali podatkov o gostih kot to določa zakon, ki ureja prijavo prebivališča. AJPES bo v sodelovanju z občinami dosledno izvajal izbrise iz RNO tudi v letu 2023.

V Sloveniji je bilo konec lanskega leta 25.043 motornih vozil pri katerih je vpisana prepoved razpolaganja zaradi zastave ali rubeža. Pred nakupom rabljenega vozila AJPES priporoča vpogled v Register neposestnih zastavnih pravic in zarubljenih premičnin eRZPP. Vpogled je brezplačen, potrebujete le številko šasije oziroma VIN številko.  

S 1. januarjem 2023 je bilo glede na dogovor med Statističnim uradom RS in AJPES vzpostavljeno prehodno obdobje, v katerem poteka vzporedno poročanje podatkov o plačah v zasebnem sektorju, Finančni upravi RS na novem REK-O obrazcu kot AJPES na obrazcu ZAP/M. Poročanje podatkov AJPES bo prek spletne aplikacije Plače predvidoma potekalo še vsaj za vsa mesečna izplačila plač za leto 2023.

Bliža se rok za predložitev letnih poročil. Uporabnike obveščamo, da je aplikacija za vnos podatkov za vse vrste poslovnih subjektov za leto 2022 že na voljo. Naj spomnimo, da samostojni podjetniki, ki ugotavljajo davčno osnovo za davek od dohodka iz dejavnosti z upoštevanjem normiranih odhodkov, niso zavezani za predložitev letnega poročila. Tistim podjetnikom »normirancem«, ki v letu 2023 nameravajo sodelovati v javnih razpisih ali pridobiti kredit, svetujemo da letno poročilo kljub temu predložijo, saj je predloženo in javno objavljeno letno poročilo osnova za pripis bonitetne ocene. Za več informacij naj se obrnejo na pristojno izpostavo AJPES.¸

AJPES, Izpostava Kranj

Oglejte si tudi