Logo MojaObčina.si

Celje

DANES
26°C
14°C
JUTRI
25°C
14°C
7833

Akcija cepljenja proti klopnemu meningoencefalitisu v hali L (Golovec)

Celje, 3. junij 2021 - V soboto, 12. junija, bo v hali L celjske dvorane Golovec potekalo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) po nižji ceni za posamezni odmerek cepiva za vse zdrave osebe, ki se želijo zaščiti proti KME. Cena enega odmerka cepiva je enotna za odrasle in otroke, in sicer znaša 20 EUR. Vse, ki imajo cepilno knjižico, prosijo, da jo prinesejo s seboj.
V Cepilnem centru Celje je obvezna uporaba zaščitne maske ter upoštevanje varnostne razdalje najmanj dva metra ob upoštevanju vseh ostalih higiensko-previdnostnih ukrepov.
Za osebe, ki so bile cepljene proti covidu-19, mora biti razmak med posameznimi cepivi najmanj 14 dni.
SOBOTA, 12. 6. 2021     
7.30 -11.00 in 11.30 do 15.00
Zakaj cepljenje proti KME in kako poteka
Cepljenje predstavlja najučinkovitejšo zaščito proti KME, resnemu virusnemu obolenju osrednjega živčevja, zoper katerega ne poznamo zdravila. Klopi so najbolj aktivni v obdobju od aprila do novembra. S klopi se lahko srečamo tudi v mestu, parkih, na otroških igriščih in domačih vrtovih, zato je preventiva tudi v mestu ključnega pomena.
Za zagotovitev celovite in dobre zaščite pred okužbo s KME je potrebno prejeti tri odmerke. Tisti, ki so prejeli le en odmerek cepiva, morajo najprej v roku do 14 dni (v poletnem času) prejeti drugega, nato pa prav tako v roku od 5 do 12 mesecev še tretjega. Zaščito je treba z osvežilnimi odmerki tudi obnavljati. Priporočljivo je, da prvi osvežilni odmerek dobimo tri leta po tretjem odmerku osnovne cepilne sheme, nato pa zadostuje osveževanje na vsakih pet let. Izjema so starejši od 60 let, ki morajo osvežilne odmerke za zagotavljanje zaščite še naprej prejemati vsaka tri leta.
ZD Celje svetuje : »Zdravo v naravo z ustrezno in učinkovito zaščito pred klopi.«

besedilo: MO Celje

fotografija: vizita.si

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi