Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

9. septembra obeležujemo dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS

9. september (Dan fetalnega alkoholnega sindroma - FAS) je mednarodni dan spodbujanja nosečnosti brez alkohola ter ozaveščanja o posledicah, ki jih lahko povzroči izpostavljenost še nerojenega otroka alkoholu. Letošnji slogan se glasi: Nosečnost brez alkohola za zdravje in dobrobit otrok je skupna odgovornost družbe.

Alkoholu izpostavljene nosečnosti so pomemben preprečljiv javno zdravstveni problem, vzroke in dejavnike zanje pa ustvarja in nosi celotna družba.

Alkohol lahko vpliva na rast in razvoj otroka skozi celo nosečnost. Enako škodljive so vse vrste alkoholnih pijač, ne glede ali je to pivo, vino, žgane ali mešane alkoholne pijače. Kljub temu naj bi po ocenah dobra četrtina žensk v Sloveniji v času nosečnosti pila alkoholne pijače; pogosto prav v začetnih mesecih, ko bodisi še ne vedo, da so noseče, ali pa so mnenja, da v začetnih fazah nosečnosti pitje alkohola otroku ne more škoditi.

Zapleti in posledice zaradi alkohola se lahko kažejo že med samo nosečnostjo, ob porodu ali kasneje v razvoju otroka. Med nosečnostjo lahko pride do spontanega splava, odmrtja ploda ali prezgodnjega poroda. Učinki in posledice dolgotrajnega pitja alkoholnih pijač v obdobju nosečnosti se lahko pokažejo že takoj ob rojstvu kot npr. abstinenčni sindrom, lahko nastopi tudi nenadna smrt dojenčka. Otrok, ki je bil pred rojstvom izpostavljen alkoholu, se lahko rodi s prenizko telesno težo, je podpovprečne rasti, ali z vrsto prirojenih telesnih, duševnih, čustvenih in vedenjskih motenj ter učnih težav.

Spekter fetalnih alkoholnih motenj (FASD) je skupno ime za različne negativne razvojne posledice pri otroku, ki je bil izpostavljen alkoholu pred rojstvom in vključujejo telesno, nevrološko in/ali duševno prizadetost. Poznamo več različnih oblik fetalnih alkoholnih motenj, od blažjih, ki se pogosto odražajo kot vedenjske motnje, do najtežje oblike - fetalnega alkoholnega sindroma (FAS). Osebe s FAS so manjše rasti, imajo manj razvite nekatere organe in imajo značilen videz obraza. Zaradi manjših in nerazvitih možganov je pri osebi s FAS prisotna duševna manjrazvitost, ki jo spremlja pomanjkljiva sposobnost funkcioniranja v vsakdanjem življenju. Pogosto gre za osebe s posebnimi potrebami, ki niso sposobne samostojnega življenja.

Za zmanjševanje alkoholu izpostavljenih nosečnosti in njihovih posledic je pomembna osveščenost in sodelovanje celotne skupnosti.

Celotno sporočilo za medije je dostopno na spletni strani NIJZ, kjer boste našli tudi dodatno gradivo, tonske izjave in infografike: https://www.nijz.si/sl/9-september-dan-fetalnega-alkoholnega-sindroma-nosecnost-brez-alkohola-za-zdravje-in-dobrobit-otrok

Na voljo je tudi promocijski video Nosečnost brez alkohola: https://www.youtube.com/watch?v=S_OpfuOA-UY

Oglejte si tudi