Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev turistične destinacije Celje na EXPO 2020 v Dubaju

V slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju se je v sklopu Termalno – Panonske makroregije med 12. 3. – 14. 3. 2022 aktivno predstavila turistična destinacija Celje. Ekipi Zavoda za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, organizatorju promocijskega dogodka za EXPO 2020, se je pridružila ekipa iz Tehnoparka Celje – največjega znanstveno-zabavnega parka v Sloveniji. Skupaj smo pripravili program animacij za obiskovalce pod sloganom »VISIT CELJE – where history creates future«, ki je bila podprta z novim videofilmom Celja in unikatnim promo letakom v obliki pahljače, ki so jo obiskovalci v vročem Dubaju z veseljem vzeli s seboj.

V soboto in nedeljo so obiskovalce slovenskega paviljona Celjani animirali z viteško animacijo – dva kostumirana viteza sta navduševala množico obiskovalcev slovenskega paviljona. Z aktivno interakcijo sta obiskovalce pozivala k mečevanju ali dvorjenju, za uspešen nastop so prejeli tudi manjšo nagrado – puzzle sestavljanko z motivom Starega gradu Celje. Najmlajši obiskovalci so bili navdušeni nad animacijo Tehnoparka Celje, ki je pripravil raziskovanje Celja z roboti. Pozabili nismo tudi na kulinarično razvajanje – obiskovalce smo razveselili z degustacijskimi porcijami srednjeveške pogače in posušenimi jabolčnimi krhlji.

Ta vikend je slovenski paviljon obiskalo 12.000 obiskovalcev – večinoma (70 %) so obiskovalce sestavljale družine, ki so čakale v vrsti, da so se lahko fotografirale s celjskimi vitezi. 30 % je bilo Evropejcev, ki so obiskali EXPO 2020 oziroma Dubaj. Obisk je bil kljub vročini frekventen čez celoten dan, zaradi vročinskega vala je bil obisk v večernih urah še večji, zato smo z animacijami nadaljevali tudi v večernem delu. Z odzivom obiskovalcev na predstavitev turistične destinacije Celje smo bili zelo zadovoljni.

Poleg animacij za širšo javnost smo v ponedeljek izvedli tudi poslovna srečanja (B2B) z zainteresiranimi turističnimi podjetji/agencijami/organizacijami za sodelovanje. Na poslovnih srečanjih je sodelovalo vodstvo Zavoda Celeia Celje, direktorica, mag. Maja Voglar, in Urša Dorn, svetovalka za turizem, ter vodstvo Tehnoparka Celje, direktorica Andreja Erjavec in vodja marketinga Marjeta Gmajner. Na srečanjih smo predstavili možnosti za sodelovanje in vključitev Celja kot ciljne destinacije znotraj predlogov za obisk Slovenije in za specializirane obiske za šolarje/dijake.

Tehnopark Celje je obiskovalce navduševal za obisk mesta s pomočjo tehnologije, predstavil je zelo priljubljeno delavnico Programiranje robota Photon, v ospredju pa so bile vidne turistične atrakcije Celja in njegove okolice. Vodstvo Tehnoparka se je sestalo z organizacijo Scravel School traveling iz Dubaja in World Class Scholars iz Charlestona v ZDA, ki se osredotočata na izobraževalna potovanja za šolske skupine. Obe sta Celje prepoznali kot dobro izobraževalno in trajnostno destinacijo. Ogledali so si tudi trajnostne in tehnološko napredne paviljone, informacije in znanja pa bodo pripomogli k nadgradnji vsebin v Tehnoparku Celje. Na povabilo nemškega protokola smo si ogledali njihov paviljon, ki je usmerjen v digitalizacijo, trajnost in kmetovanje. Navdušili so nas tudi tehnološko napredni paviljoni Združenih arabskih emiratov, ki so predstavili mesta prihodnosti. Ogledali smo si tudi trajnostni paviljon Terra, ki predstavlja, kako lahko v vsakdanjem življenju bolj spoštujemo okolje.

Menimo, da je bila predstavitev na EXPO 2020 v Dubaju izjemna priložnost, da Celje v sklopu Slovenije predstavimo kot edinstveno destinacijo z visoko dodano vrednostjo – zgodovino mesta, ki se prepleta s sodobnostjo in znanostjo.


Oglejte si tudi