Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

V soboto bomo v Celju prižgali praznično razsvetljavo

V soboto, 27. novembra, bomo v Celju prižgali praznično razsvetljavo. Prireditve zaradi razmer ne bomo pripravili. Čeprav bomo tudi letos praznični december doživljali drugače kot pred pandemijo, bomo z lučkami in dnevnimi krasitvami v mestu ustvarili toplino in praznično vzdušje. Verjamemo, da bo sprehod po lepo okrašenih mestnih ulicah vsakemu polepšal dan in mu pričaral vsaj nekaj prazničnega vzdušja.
Zaradi obnovitvenih del na fasadah in ostalih gradbenih del osvetlitev mesta vsako leto prilagodimo razmeram, vendar glavnina ostaja enaka. Na Krekovem trgu, pred Knežjim dvorom, Pokrajinskim muzejem Celje, pri fontani pri kinu Metropol, pri Marijinem znamenju na Glavnem trgu in na Starem gradu Celje bomo praznično vzdušje ustvarili s svetlobnimi oziroma video projekcijami. Zvezdno nebo bo sijalo od Glavnega trga preko Stanetove in do Lilekove ulice. Tudi Muzejski trg bo zaradi praznične razsvetljave še lepši. Osvetlili bomo drevesa, na zgornjem zunanjem hodniku Pokrajinskega muzeja Celje namestili girlande, oboke pa osvetlili. Svetlobni lik zvezde bo nameščen na Prešernovi ulici, svetlobni elementi medveda, jelena in smreke pa pred Turistično informacijskim centrom na Glavnem trgu. Svetlobna kočija s Pepelko in princem  bo na ploščadi pred Metropolom, na fasadi Ljudske univerze Celje in Tehnoparka Celje pa bo letos prvič videomapping projekcija. V starem mestnem jedru (Prešernova ulica od Krekovega trga do slaščičarne Zvezda) smo lani namestili ambientalno ozvočenje in tudi letos bomo predvajali  prijetno praznično glasbo. Podobo prazničnega Celja bo dopolnil adventni venec, ki ga bodo izdelali v Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Božičkova dnevna soba in delavnica igrač bosta tudi letos v pritličju zgradbe na Stanetovi ulici 10, ki bo okrašena z veliko rdečo pentljo. 
Prizadevamo si, da je praznična okrasitev energetsko kar se da učinkovita. Dotrajane okrasne svetlobne elemente nadomeščamo samo z LED svetlobnimi lučkami, ki so energetsko najbolj učinkovite, za krasitev pa uporabljamo tople barve. Božično - novoletna razsvetljava bo tako kot minula leta svetila do 6. januarja.   
Smreke
Kot vsako leto bomo tudi letos mesto okrasili s smrekami. Za krasitev mestnega jedra smo si v podjetju Zeleno drevo izposodili 32 »živih« smrek, ki so posajene v lonce in so visoke od 180 do 220 centimetrov. Podjetje jih bo spomladi ponovno zasadilo v zemljo. Veseli smo, da bomo tudi na tak način prispevali k ohranjanju dreves in narave. 
Mesto bodo krasile tudi smreke, ki so nam jih tako kot prejšnja leta prijazno ponudili občani. Izbrali smo samo tiste, ki jih potrebujemo. Podarili so nam jih Marjan Škofca, Martin Metličar, Jože Janežič, Anton Kos, Bojan Kralj, Grega Kočevar, Darko Strmole in Ljubica Bagari. Vsem se najlepše zahvaljujemo. 
Lampijoni
Praznično podobo Pravljičnega Celja bomo dopolnili z unikatnimi lampijoni, ki jih ustvarjajo v sedmih celjskih vrtcih, enajstih osnovnih in sedmih srednjih šolah ter v Dijaškem domu. Na drevesa ob savinjskem nabrežju jih bomo namestili v začetku decembra. Gre za projekt, ki ga bomo letos izvedli devetič zapored v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje in Šolskim centrom Celje. Lani ga zaradi ukrepov za zajezitev epidemije nismo izvajali. Verjamemo, da so Celjani in obiskovalci mesta lampijone ob savinjskem nabrežju pogrešali in da se jih bodo zato letos še toliko bolj razveselili.  

Oglejte si tudi