Logo MojaObčina.si

Celje

DANES
4°C
-4°C
JUTRI
6°C
-4°C

Prva pametna klop v Celju

V Celju smo včeraj postavili prvo pametno klop. Na Kosovelovi ulici, pri Gimnaziji Celje – Center jo je postavilo podjetje Include, ki je mesto Celje prepoznala kot vodilno mesto za Smart City rešitve.
Pametno klop »Steora« smo za testno obdobje enega meseca postavili v sklopu Smart City testnega programa, ki ga izvaja podjetje Include. Pametna klop je energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov in poleg počitka omogoča polnjenje vseh tipov mobilnih naprav.

Goran Anders, vodja Centra za informatiko na Mestni občini Celje: »V zadnjih letih pospešeno delamo na tem, da postanemo mesto pametnih rešitev. Velik korak je bila pred časom postavitev interaktivne table na mestnem pokopališču, imamo sistem izposoje koles, ki temelji na aplikaciji za pametne telefone, e-ink prikazovalnike na avtobusnih postajah, ki s pomočjo lokacijskih tipk kažejo natančne prihode avtobusov, ter sodoben geografski informacijski portal prostor.celje.si. V teku je projekt Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje, v sklopu katerega bomo dobili rešitve za spremljanje števila vozil na parkiriščih, usmerjevalne table za usmerjanje prometnih tokov na prosta parkirišča, sistem za elektronsko plačevanje parkirnin in enotno kartico oziroma aplikacijo za mestne storitve. Slednja bo v začetni fazi omogočala najem koles, plačilo vozovnic za avtobuse in plačilo parkirnin, v prihodnjih letih pa nameravamo nabor funkcionalnosti razširiti. Skupaj z ostalimi slovenskimi mestnimi občinami smo se pridružili tudi izzivu 100 inteligentnih mest, sodelujemo v projektu Pocityf za energetsko preobrazbo mest, …«

Verjamemo, da jo bodo predvsem dijaki okoliških šol pametno klop z veseljem uporabljali. Po testnem obdobju bomo sprejeli odločitev, ali bo klop v mestu trajno postavljena.

Osnovna značilnost pametne klopi Steora so polnilci za polnjenje različnih tipov naprav (opremljena je z dvema USB izhodoma z modro ambientalno lučjo za polnjenje kakršnega koli tipa naprave s pomočjo USB kabla). Ima brezžični polnilec, integriran v površino akrilnega stekla, ki omogoča polnjenje brez uporabe kabla. Svojo napravo enostavno postavite na površino za brezžično polnjenje. Pametna klop je povezana na Include Dashboad – nadzorno platformo, na kateri se spremlja analitika uporabe klopi. Klop je prav tako opremljena z naprednim 4G internetom, v večernih urah pa jo krasi LED ambientalna razsvetljava.

Pametna klop Steora je izdelek podjetja Include iz Solina (Hrvaška). Direktor in inovator Ivan Mrvoš je prvo pametno klop proizvedel že leta 2015. Od prve pametne klopi do danes je podjetje Include postalo vodilni proizvajalec pametnih klopi, za katere je dobilo števila priznanja. Ivan Mrvoš je bil s strani priznanega podjetja Forbes leta 2019 uvrščen na seznam 30 Under 30, podjetje Include pa je prepoznano kot najhitreje rastoče podjetje srednje Evrope v kategoriji Rising Stars programa Deloitte Technology Fast 50.

Direktor podjetja Include Ivan Mrvoš ob prvem testnem projektu instalacije Steora klopi v Celju: »V zadnjih štirih letih smo klop Steora instalirali na več slovenskih lokacijah. Smo izjemno ponosni na dosedanje sodelovanje z mesti, občinami in lokalnimi podjetji. Cilj tega projekta je motivacija mest, da skozi inovativne izdelke javne prostore preobrazijo v sodobna, povezana in samozadostna okolja, ki izboljšujejo kakovost življenja vseh meščanov. Sodelovati si želimo tudi z drugimi kraji, da bi  skupaj z nami gradili pametna in trajnostna mesta prihodnosti.«

Celje se je s testno namestitvijo pametne klopi pridružilo Ljubljani, Kopru, Bratislavi, Stockholmu, Dubaju, Pragi, Budimpešti, Zagrebu in številnih drugim svetovnim mestom, ki so prepoznala potrebo po pametni urbani opremi.

Akcija – Spot a Steora #SteoraCelje
Med tem testnim obdobjem so vsi vabljeni, da preizkusijo pametno klop Steora v Celju. Vašo fotografijo s pametno klopjo delite na Instagramu in Twitterju s #SteoraCelje, najbolj ustvarjalno fotografijo pa bo podjetje Include nagradilo z Google Chromecast napravo. Spot a Steora akcija traja od 23. 9. do 23. 10. 2020. Najbolj ustvarjalno fotografijo bo izbrala strokovna žirija podjetja Include.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi