Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

V uporabo smo predali pet novih postaj za javno izposojo koles v sistemu KolesCE

Danes smo predali v uporabo pet novih postaj za izposojo Kolesca. Štiri smo postavili na območju parkirišč Spodnji grad, Rakušev mlin, Zagrad in Kladivar. Naložba (za štiri postaje) je ocenjena na 228.029 evrov in je v višini 81.680 evrov sofinancirana iz Kohezijskega sklada (69.428 evrov EU in 12.252 evrov slovenska udeležba). Peto postajo smo postavili in predali v uporabo na vozlišču sistema Park and Ride na Ulici XIV. divizije, ki je z današnjim dnem začel poskusno obratovati. Na vsaki postaji je uporabnikom priljubljenega sistema KolesCE na voljo deset novih električnih koles.


V Celju imamo zdaj že 22 postaj za izposojo kolesca. Spomnimo naj, da smo jeseni leta 2018 kupili 66 klasičnih in 34 električnih koles ter na različnih lokacijah v mestu postavili sedemnajst postaj javnega sistema izposoje. Večji del naložbe, vredne okoli 470.000 evrov, smo takrat uresničili s pomočjo nepovratnih evropskih sredstev. V naslednjem kratkoročnem obdobju bomo dokupili še več koles in dodatno postavili 19 postaj v okoliških krajevnih skupnostih.  

Javni sistem izposoje koles deluje preko globalnega sistema next bike, ki se že uporablja v več kot 200 mestih v 26 državah. Njegova glavna prednost je v tem, da lahko uporabnik prevzame kolo v Celju in ga vrne denimo v Žalcu ali
Laškem. Za isti sistem se je namreč odločilo tudi sedem bližnjih občin.

Takoj po odprtju prvih sedemnajstih postaj se je pokazalo,  da je KolesCE odlična pridobitev tako za domačine kot za obiskovalce mesta. Število uporabnikov je iz meseca v mesec naraščalo, tako da smo imeli konec lanskega leta že 5.500 registriranih uporabnikov, ki so od uvedbe sistema skupaj prekolesarili več kot 61.000 kilometrov. Samo lani so uporabniki prekolesarili več kot 56.000 kilometrov. Letošnjo statistiko je zaznamovala epidemija novega koronavirusa. V dneh pred razglasitvijo epidemije je KolesCE na dan najelo od 200 do 250 uporabnikov, v obdobju strogih ukrepov za zajezitev virusa pa je bilo na dan le še okoli 60 najemov, kar je bilo tudi pričakovano. Z rahljanjem ukrepov je število uporabnikov znova začelo naraščati.

Verjamemo, da bodo Celjani in obiskovalci mesta nova električna kolesa z veseljem uporabljali,  s tem krepili svoje zdravje in prispevali k uresničevanju naših skupnih ciljev na področju trajnostne mobilnosti.

Oglejte si tudi