Logo MojaObčina.si

Celje

JUTRI
30°C
15°C
TOR.
25°C
10°C
1493

Celjska tržnica ostaja odprta - Pomoč ponudil tudi Šent - Koronavirus v odpadnih vodah

Celje, 23. marec 2020


Mestna tržnica Celje je in ostaja odprta.
Sprejeli smo vse potrebne ukrepe za varnost prodajalcev in kupcev: Zagotovili smo priporočeno razdaljo med branjevkami, jih opremili z razkužili in rokavicami, zaprli sanitarije, gostinske lokale in preklicali prodajo neživilskih izdelkov.

Vabimo kmete, da svoje izdelke ponudijo na tržnici. Obrnejo naj se na javno podjetje Simbio: 041 328 008, trznica@simbio.si.

Pomoč je poleg zdravstvenega doma in Socia občankam in občanom ponudil tudi Šent

Dnevni center Slovenskega združenja za duševno zdravje - Šent Celeia Celje je do nadaljnjega zaprt, oba zaposlena (svetovalka Nives Kodela in mentor Željko Zule) pa sta vsak delovni dan dosegljiva po telefonu in elektronski pošti. Pomoč v obliki pogovora je za ljudi v stiski na voljo med 9. in 13. uro po telefonu (03) 428 88 91 in elektronski pošti: nives.kodela@dc.sent.si, zeljko.zule@dc.sent.si.

Psihosocialna pomoč je na voljo tudi v Zdravstvenem domu Celje: psihologinja Maruša Naglič je dosegljiva od ponedeljka do petka, od 7. do 15. ure, po telefonu 051 636 192 in elektronski pošti marusa.naglic@zd-celje.si; za starše, otroke in mladostnike: Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov Celje, T: 03 543 4323 ali e.pošta: cdzom@zd-celje.si, vsak delovni dan, od 7.30 do 14.30;
in pri Javnem zavodu Socio: psihologinja in logoterapevtka Tanja Peček je dosegljiva po telefonu 031 350 344, in sicer vsak delovni dan, med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro.


V nadaljevanju povzemamo sporočilo Štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske v zvezi z obstojnostjo koronavirusa v odpadnih vodah; VO-KA Celje osvešča zaposlene

Za zdaj ni dokazov o preživetju SARS-CoV-2 v odplakah. Svetovna zdravstvena organizacija navaja, da se bo virus verjetno inaktiviral bistveno hitreje kot človeški enterovirusi (»običajni« virusi, ki večinoma povzročajo le manjše bolezni), za katere je znan prenos  preko vode (npr. adenovirus, norovirus rota virus, HAV).  Iz študij drugih korona virusov sklepajo, da toplota, visok ali nizek pH, sončna svetloba in običajni dezinficiensi, kot je klor, vsi pospešijo propad virusa.

Po do sedaj znanih podatkih je tveganje za prenos novega virusa preko odpadnih vod nizko. Ni še dokazov, da bi se prenašal preko kanalizacijskih sistemov z odpadno vodo z obdelavo ali brez.
Tudi za zaposlene pri delu z odpadnimi vodami in na čistilnih napravah ni podatkov, da bi bila potrebna dodatna zaščita zaradi koronavirusa.
Zaposleni pri podjetju VO-KA Celje pri delu sledijo rutinskim postopkom, da preprečijo izpostavljenost odpadni vodi. To vključuje tudi izvajanje inženirskega in upravnega nadzora,  varne delovne prakse in uporabo osebne zaščitne opreme, ki je običajno predpisana za delovne naloge pri ravnanju z neobdelano odpadno vodo. Podjetje trenutno veliko pozornost namenja informiranju in osveščanju zaposlenih glede preventivnih ukrepov in dosledne uporabe zaščitne opreme.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi