Logo MojaObčina.si

Celje

DANES
19°C
9°C
JUTRI
17°C
12°C

Navezovalna cesta na avtocestni priključek bo razbremenila promet skozi strnjeno naselje Ljubečne

Ministrstvo za infrastrukturo RS je začelo z gradnjo navezovalne ceste Ljubečna – AC priključek Celje vzhod, ki bo zelo razbremenila omrežje tamkajšnjih obstoječih cest. Pomembna bo predvsem za voznike iz naselij severno od avtoceste, torej iz Vojnika, Arclina, Ljubečne in Šmiklavža, ki bodo imeli hitrejši in varnejši dostop do avtoceste.

Podjetje Gradnje Žveplan, d. o. o., ki je bilo izbrano za izvajalca, mora gradbena dela končati do konca leta 2021. Vrednost gradbenih del, ki poleg 1360 metrov dolge ceste zajemajo tudi izgradnjo krožišča, znaša 1,77 milijona evrov.

Povezovalna cesta je zasnovana kot dvopasovnica, namenjana za promet z motornimi vozili. Kategorizirana bo kot regionalna cesta in bo prevzela funkcijo obstoječe regionalne ceste skozi naselje Ljubečna, ta pa se bo prekategorizirala v lokalno cesto. Trasa bo potekala na severu od  priključka na regionalno cesto Arclin – Ljubečna proti območju severno-zahodno od naselja Ljubečna, nato pa proti jugu do novega krožnega križišča in po vzhodni strani avtopoligona do obstoječega krožišča z lokalno cesto. V sklopu izvedbe povezovalne ceste bodo izvedeni priključki lokalnih in dovoznih cest ter vsa komunalna in energetska infrastruktura.

Za izgradnjo navezovalne ceste Ljubečna – AC priključek Celje vzhod smo si več let prizadevali tudi na Mestni občini Celje. Potrebnega je bilo veliko usklajevanja, zato smo bili leta 2018 zelo veseli odločitve Ministrstva za infrastrukturo, da je projekt izgradnje težko pričakovane navezovalne ceste opredeljen kot prednostni izvedbeni državni projekt v Savinjski regiji.

Gre za regijski projekt, ki je bil prijavljen na mehanizem sofinanciranja Dogovor za razvoj regij 2 (DRR2), operativni program za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020; Prednostna naložba 7.2, Izboljšanje regionalne mobilnosti.

Da se navezovalna cesta na Ljubečni izbere kot prednostna naložba za izboljšanje regionalne mobilnosti in da se ji namenijo evropska sredstva, ki pripadajo Savinjski statistični regiji, je pred dvema letoma  soglašal tudi Razvojni svet Savinjske regije. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi