Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Na Ulici XIV. divizije začenjamo z gradnjo P+R sistema

Mestna občina Celje bo med staro železniško postajo in Savinjo na Ulici XIV. divizije v Celju začela graditi sistem vozlišča Parkiraj avto in prestopi na kolo. Gradbena dela bo izvajalo podjetje VOC Celje, d. o. o., ki je bilo kot najugodnejši ponudnik izbrano v postopku javnega naročanja. V delo bo uvedeno v ponedeljek.

Naložba je ocenjena na nekaj več kot 426.000 evrov. Dobrih 229.000 evrov bomo dobili iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa smo zagotovili v letošnjem proračunu. V razvitih evropskih mestih je možnost cenovno ugodnega in udobnega parkiranja z neposrednim dostopom do javnega sistema izposoje koles zmanjšala prometne težave. Mnogi vozniki so spremenili potovalne navade, saj so spoznali, da ima sistem P + R (Park & Ride - parkiraj avto in prestopi na kolo) številne prednosti. Projekt predvideva izgradnjo 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Tri parkirna mesta bodo namenjena  invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov. Zraven bo 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles (KolesCE). V neposredni bližini so predvidena tudi servisno stojalo za nujna popravila koles, varovana pokrita kolesarnica za pet koles in osem parkirnih mest za avtodome. Predvidena je tudi polnilna postaja za električne avtomobile. Zasadili bomo nov, enojni drevored, zato bo območje sistema P+R zeleno in za uporabnike, ki bodo imeli pogled tudi na Stari grad, res privlačno.

Uvoz oziroma izvoz na parkirišče bo ostal na istem mestu, kot je sedaj. Kot smo že uvodoma omenili, ima sistem »parkiraj avto in prestopi na kolo«  veliko prednosti. Voznikom omogoča, da cenovno ugodno parkirajo avtomobil in pot do želenega cilja, torej do službe, muzejev,  tržnice, turističnih znamenitosti, gostilne ali javnih ustanov, nadaljujejo s kolesom. V Celju smo za ta namen uvedli sistem javne izposoje koles KolesCE. Na tak način se v mestu zmanjša promet in s tem zagotovi boljši zrak. Manj je tudi hrupa. Kolesarjenje že nekaj časa ni več samo rekreacijska dejavnost, temveč se vse bolj uveljavlja kot vsakdanje sredstvo za premagovanje razdalj. Je poceni, prijazno naravi, zdravo in v primerih, ko so na cesti prometni zastoji, tudi hitrejše.

Oglejte si tudi