Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Na Ulici XIV. divizije bo prihodnji teden začel poskusno obratovati sistem vozlišča P+R

Celje, 15. maj 2020 – Za sistem vozlišča P+R (Park and Ride), ki smo ga zgradili na Ulici XIV. divizije, smo prejeli uporabno dovoljenje, zato bomo v prihodnjem tednu začeli s poskusnim obratovanjem. Prva električna kolesa, ki so namenjena tistim, ki tam parkirajo svoj osebni avto, bodo uporabnikom prihodnji teden že na voljo. Uradno svečano otvoritev načrtujemo v juniju ali juliju, ko naj bi se življenje zaradi rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa vrnilo v ustaljene tirnice. V prehodnem obdobju bo uporaba sistema brezplačna.  
Kot je znano, smo sistem vozlišča P+R začeli graditi lani poleti. Konec leta smo zaključili z gradbenimi deli, spomladi pa smo začeli nameščati opremo. Naložba je ocenjena na okoli 450.000 evrov. Dobrih 229.000 evrov bomo dobili iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, ostali denar pa smo zagotovili v  proračunu.

V sklopu projekta smo zgradili 35 parkirnih mest za osebna motorna vozila. Tri parkirna mesta so namenjena  invalidom, štiri pa voznikom električnih avtomobilov. Neposredno ob parkiriščih je predvidenih 35 stojal za kolesa v sistemu javne izposoje koles (KolesCE). Postavili smo servisno stojalo za nujna popravila koles, varovano pokrito kolesarnico za pet koles in uredili osem parkirnih mest za avtodome. Namestili smo tudi polnilno postajo za električne avtomobile in zasadili nova drevesa. Z odprtjem sistema vozlišča P+R bomo po vzoru drugih sodobnih evropskih mest ponudili možnost cenovno ugodnega in udobnega parkiranja z neposrednim dostopom do javnega prometa.

Sistem vozlišča P+R smo zgradili na odlični lokaciji ob robu mesta, ki obiskovalcem omogoča hiter dostop do kulturnih, zgodovinskih in turističnih znamenitosti, Mestnega parka in med drugim do Mestnega gozda. Nenazadnje ponuja tudi čudovit razgled na Stari grad Celje in Savinjo.

Oglejte si tudi