Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Župan Bojan Šrot sprejel najuspešnejše srednješolce

Celje, 22. september 2022 – Župan Bojan Šrot je danes na ploščadi pred Knežjim dvorom sprejel najuspešnejše maturantke in maturante, ki so letošnjo splošno in poklicno maturo opravili zelo uspešno in se uvrstili v sam vrh uspešnih slovenskih maturantov, najuspešnejše dijakinje in dijake zaključnih letnikov poklicnih šol v Mestni občini Celje ter dijakinje in dijake, ki so bili izjemno uspešni na tekmovanjih znanja. Na 28. tradicionalni sprejem je bilo povabljenih 146 najboljših srednješolcev. Župan je vsakemu posebej iskreno čestital in mu podaril knjigo avtorice Zlatke Rakovec–Felser Mati kraljev, Elizabeta, vnukinja Barbare Celjske. 


»Vi ste zmagovalci svoje generacije in v družbi zmagovalcev se človek vedno prijetno počuti. Zmagali ste v tekmi, v kateri niste premagali tekmeca, ampak samega sebe«, je na sprejemu dejal župan Bojan Šrot. »«Dobro vemo, da v življenju niso samo sončni dnevi. Pridejo trenutki žalosti, razočaranj. Pridejo dnevi, ko se ti zdi, da gre vse narobe … Danes je čas za optimizem in veselje. Koliko truda in dela ste vložili  v vaš uspeh, koliko samoodrekanja je bilo potrebnega, veste najbolje vi, spoštovani nagrajenci. Opravili ste zrelostni izpit, s katerim ste si odprli praktično vsa vrata v areno življenja. Tudi v prihodnje si zastavljajte visoke in zahtevne cilje. Z vašim znanjem in s pristopom, kakršnega ste pokazali  v času srednjega šolanja, vam bo zagotovo uspelo. Naj vas morebitni neuspeh ne razočara. Življenje vedno ponuja številne priložnosti.  In zapomnite si! Kadar koli bo hudo in boste potrebovali nasvet ter pomoč, obrnite se na vaše starše. Starševska ljubezen je brezpogojna. In na poti skozi življenje ne pozabite na tiste lastnosti, ki nas delajo dobre ljudi; na solidarnost, na tovarištvo, na skromnost pri materialnih dobrinah, spoštovanju vseh …«

Župan je najboljšim srednješolce, dejal, naj si ogledajo svet in si tudi na tak način razširijo obzorja. »Videti svet so bile od nekdaj sanje vseh generacij mladih ljudi. Svet še nikoli ni bil tako na dlani, kot je ravno v teh časih. Ne bodite presenečeni, ko boste ugotovili, da ste bili rojeni v srečnem koncu sveta. Malo je držav na svetu, kjer bi imeli tako dobre možnosti za srečno in uspešno življenje. Kamorkoli vas bodo vodile poti, nikoli ne pozabite na svoje korenine, kje ste se rodili in kje ste se šolali«, je poudaril župan. 

Ravnatelj Gimnazije Lava  Peter Juvančič je v govoru med drugim dejal, da se pot učenje nikoli ne končna in da se je za mlade v bistvu komaj začela. »Postati zlat maturant, maturant s pohvalo ali doseči izjemni uspeh na tekmovanjih v znanju, pomeni, da ste najboljši v svoji generaciji. V rezultate ste vložili veliko dela, s tem izstopili iz povprečja, a hkrati prevzeli nase veliko odgovornost. V hitenju današnjega sveta mnogokrat pozabimo, da smo samo ljudje, ki ne bi smeli na prvo mesto postavljati diplom denarja, ampak srce in človeka. Zagotovo se tega zavedate, zato me ni strah in vem, da boste svet poskušali izboljšati, da bo postal prijaznejši do ljudi, okolja, živali in narave.«


Iz govora Andraža Hribernika, diamantnega maturanta Gimnazije Lava, je bilo razvidno, da se letošnja generacija zaveda svoje odgovornosti. »Pot, ki je pred nami, ne bo lahka. Naleteli bomo na ovire in izzive, prav tako se lahko zgodi, da se z njimi kdaj ne bomo znali spopasti. Mogoče se nam bo celo zazdelo, da se je težavam bolje izogniti, kakor pa se z njimi soočiti, čeprav resnici vemo, da same od sebe redko izginejo. Ampak prav ta težavnost je razlog, da lahko cenimo svoje dosežke, ki so rezultat trdega dela. Z vsakim rešenim problemom se naše znanje in sposobnosti povečajo in večji kot je problem, večji je učinek. Torej, če se uspešno soočimo z zahtevno situacijo, bomo v prihodnosti samozavestnejši in suverenejši … Smo na pragu novega življenjskega obdobja, pred nami so vse možnosti, pred nami je prihodnost. Upam in želim, da bomo znali uporabiti in nadgraditi pridobljeno znanje ter izkušnje, se obdati s pravimi ljudmi, predvsem pa delovati v dobro skupnosti,«  je dejal diamantni maturant Andraž Hribernik.

Kulturni program na županovem sprejemu je pripravila Gimnazija Lava. Za ozelenitev ploščadi so poskrbeli na Srednji šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti, za pogostitev pa na Srednji šoli za gostinstvo in turizem. Plesni točki so prispevale članice Plesnega foruma Celje. 

Oglejte si tudi