Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Celjski mladinski center za projekt Festival prostovoljstva prejel priznanje MEGA navdih 2022

Celjski mladinski center je za projekt 'Festival prostovoljstva' prejel priznanje MEGA navdih 2022 s področja medgeneracijskega sodelovanja. Gre za priznanje, ki je namenjeno podjetjem ali organizacijam, ki spodbujajo sodelovanje različnih generacij in uvajajo nove dobre prakse medgeneracijskega sodelovanja v poslovne procese. Slavnostna podelitev priznanj je potekala včeraj na zaključnem dogodku projekta »Vsi zmagujemo, ko sodelujemo« v Mestnem muzeju Ljubljana.

Festival prostovoljstva je projekt, ki ga Celjski mladinski center izvaja že 17 let zapored, z njim pa vsako leto podeljujejo nazive naj prostovoljcem v petih različnih starostnih kategorijah, s čimer se krepi pomen prostovoljstva med vsemi generacijami. Skozi vsa leta je projekt močno okrepil pomen prostovoljstva v Mestni občini Celje ter opozoril na pomembno vlogo prizadevanj s področja medgeneracijskega sodelovanja.

Ob prevzemu naziva je direktorica Celjskega mladinskega centra Sonja Majcen povedala: »Izredno smo veseli in ponosni na to, da smo prejemniki tega priznanja, še zlasti zato, ker smo mladinski center, ki na prvi pogled nagovarja predvsem mlade. A sami smo že pred leti vsebine medgeneracijskega sodelovanja začeli vse bolj aktivno vključevati v naše projektne aktivnosti. Še posebej smo ponosni na projekt Festival prostovoljstva, ki ga izvajamo že 17 let zapored in s katerim krepimo pomen prostovoljstva med vsemi generacijami. Veseli nas, da na tak način spodbujamo prenos znanja, krepimo solidarnost, ustvarjamo nove priložnosti, predvsem pa rušimo tabuje, ki sicer obstajajo zaradi razlik med generacijami. Na tak način naše delovno okolje postaja vse bolj vključujoče in sodelovalno, te vrednote pa prenašamo tudi na širše lokalno okolje.«

Strokovna komisija, ki je Celjskemu mladinskemu centru podelila naziv, je svojo izbiro utemeljila z naslednjimi besedami: »Dobra praksa naslavlja izziv medgeneracijskega sodelovanja skozi perspektivo starajoče se družbe ter naslavlja potrebe starejših. Izpostavlja pomembnost medgeneracijskega sožitja in prenosa znanja med generacijami ter krepi pomen prostovoljstva na ravni lokalne skupnosti. Učinki projekta se kažejo skozi inovativne oblike prostovoljstva, ki odgovarjajo na aktualne potrebe družbe, denimo v času epidemije koronavirusa.

Organizacija navdušuje vse generacije za prostovoljstvo, kar predstavlja prispevek k trajnostnemu razvoju lokalne skupnosti in prispeva k večji kakovosti življenja vseh generacij. Prijavitelj je tako medgeneracijsko sodelovanje razširil »od znotraj navzven« in z dobro prakso pokazal na širšo pomembnost medgeneracijskega sožitja, zato si zasluži priznanje MEGA navdih za dobro prakso medgeneracijskega sodelovanja v delovnem okolju.«

Natečaj za priznanje MEGA se izvaja pod okriljem projekta »Vsi zmagujemo, ko sodelujemo«, katerega namen je odpravljanje medgeneracijskih stereotipov. Projekt izvaja agencija Pristop, sofinancirata pa ga Republika Slovenija prek Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Evropska Unija prek Evropskega socialnega sklada. Med 38 prijavljenimi dobrimi praksami je na jesenskem natečaju priznanje MEGA prejelo 18 prijaviteljev.

 vir: MC Celje


Oglejte si tudi