Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

117 raziskovalnih nalog mladih raziskovalcev: Nadgradili so znanje ter pridobili dragocene veščine in izkušnje

V zadnjem tednu meseca maja in prvem tednu junija je bilo že 43. srečanje mladih raziskovalcev, ki je tudi letos potekalo na daljavo. Na srečanju je 213 raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol Mestne občine Celje ter pridruženih občin uspešno zagovarjalo raziskovalne naloge. Z raziskovanjem so mladi nadgradili svoje znanje in  pridobili dragocene veščine ter izkušnje, njihove raziskovalne naloge – vseh skupaj je 117 - pa so dostopne na spletu in v Osrednji knjižnici Celje.
Raziskovalci in njihovi mentorji so se v letošnjem raziskovalnem letu glede na izredne razmere še posebej izkazali. Učenci osnovnih šol so pripravili in zagovarjali 45 raziskovalnih nalog iz 16 različnih področjih, dijaki srednjih šol pa so pripravili in zagovarjali 72 nalog iz prav tako 16 različnih področjih. Raziskovalne naloge je ocenjevalo 32 ocenjevalnih komisij, v katerih je sodelovalo 97 strokovnih ocenjevalcev.
V projektu, ki že 43 let poteka pod okriljem Mestne občine Celje, so letos poleg 8 celjskih osnovnih in 9 srednjih šol sodelovale pridružene osnovne šole iz Rimskih Toplic, Šentjurja, Laškega, Loč, Frankolovega in Vojnika. V projektu je sodelovalo 213 mladih raziskovalcev, njihovo delo pa je usmerjalo 85 mentorjev. Na državno srečanje, ki je potekalo 28. in 29. junija v Murski Soboti, se je uvrstilo 57 raziskovalnih nalog. Raziskovalci so bili zelo uspešni, saj so prejeli 10 zlatih, 20 srebrnih in 27 bronastih priznanj. 
V prvi polovici septembra načrtujemo organizacijo nagradnega izleta za raziskovalce ter zaključno prireditev s podelitvijo priznanj mladim raziskovalcem. Kot vsako leto bomo izdali tudi Bilten 43. raziskovalnega leta.
Z izvedbo zagovorov na daljavo in rezultati smo tudi letos zelo zadovoljni. V Mestni občini Celje se lahko s ponosom pohvalimo, da imamo najdaljšo tradicijo načrtnega dela z mladimi na področju znanosti in raziskovanja v Sloveniji. V 43 letih je v okviru projekta Mladi za Celje nastalo več kot 4300 raziskovalnih nalog. Mnoge od njih so ponudile uporabne rešitve problemov in dobre ideje, ki so bile uresničene v praksi in so imele pozitiven vpliv na življenje in dogajanje v Celju ter nadaljnjo karierno pot mladih raziskovalcev.

Oglejte si tudi