Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

»Izjemna oseba naše zgodovine, ki je v mestu pustila neizbrisne sledi«

Celje, 27. september 2021 - Današnjega znanstvenega simpozija »In te sanje so postale resnica«, ki ga je o prvem slovenskem županu Celja dr. Juru Hrašovcu pripravilo Zgodovinsko društvo Celje, se je v Muzeju novejše zgodovine Celje udeležila tudi podžupanja Mestne občine Celje Breda Arnšek. V svojem pozdravnem nagovoru je poudarila, da je Juro Hrašovec v času svojega vodenja mesta (1921 – 1927) pustil neizbrisne sledi. 
Podžupanja je še povedala, da je organizacija simpozija ob stoletnici njegove izvolitve za župana našega mesta odlična iztočnica za podrobnejšo  predstavitev življenja, dela in dosežkov Jura Hrašovca  ter  razpravo o njegovi zapuščini za Celje in celoten slovenski prostor. 
»Brez  boja dr. Jura Hrašovca za enakopravnost slovenskega jezika v javnem življenju, za slovenske šole, za ustanavljanje slovenskih denarnih zavodov, ki so temelj gospodarske, narodne in kulturne moči, tudi dediščina, na kateri se je lahko kasneje razvijalo naše mesto, ne bi bila takšna kot je, »je dejala Breda Arnšek. 
Podžupanja je bila navzoča tudi na odkritju spominske plošče dr. Juru Hrašovcu  na pročelju nekdanjega magistrata, danes Muzeja novejše zgodovine Celje. Ploščo je odkrila skupaj s pravnukinjo dr. Jura Hrašovca, Mojco Jenko Antončič, direktorjem Muzeja novejše zgodovine Celje dr. Tončkom Kregarjem in dr. Aleksandrom Žižkom, predsednikom programsko-organizacijskega odbora simpozija in arhivskim svetnikom v Zgodovinskem arhivu Celju. 
Ob tem je povedala, da je bil dr. Juro Hrašovec izjemen človek z veliko začetnico. »V preteklosti in polpreteklosti so v našem mestu živeli ljudje, na katere smo lahko upravičeno ponosni, eden izmed je bil tudi prvi slovenski župan Celja, Juro Hrašovec. Na Mestni občini Celje se bomo še naprej trudili, da se bo mesto uspešno razvijalo, s spoštovanjem do preteklosti in odločnim pogledom naprej. Da bomo na trdnih temeljih naše zgodovine ustvarjali lepo prihodnost našega knežjega mesta,« je še dejala podžupanja Breda Arnšek. 
Mestna občina Celje je začela prve korake za preureditev nekdanjega slovenskega pokopališča na Golovcu, kjer je svoj večni počitek našel Juro Hrašovec, v spominski park. Lepša podoba tega pokopališča v prihodnosti bo  tudi prispevek k dostojnemu spominu na pomembno osebnost celjske zgodovine. 
Mestna občina Celje je častna pokroviteljica današnjega simpozija o dr. Juru Hrašovcu, o katerem je Pokrajinski muzej Celje pripravil razstavo, ki je še vedno na ogled v Stari grofiji ter nedavno  izdal tudi knjigo. Avtor obeh projektov je kustos mag. Damir Žerič. 

Oglejte si tudi