Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Pridobili smo denar za obnovo Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje

Mestna občina Celje je z Muzejem novejše zgodovine Celje in Zavodom Celeia Celje na razpisu za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine pridobila sredstva za obnovo dveh stavb kulturne dediščine. 
Z uspešno prijavo na Javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju nepremične kulturne dediščine, ki jih bo v letih 2021–2022 sofinancirala Republika Slovenija (JPR2-SVP-2021-22) smo prejeli sofinancerska sredstva za realizacijo spomeniškovarstvenih projektov - obnova Fotohiše Pelikan in Romanskega palacija na Starem gradu Celje. 
Fotohiša Pelikan
V Fotohiši Pelikan bomo z gradbeno obrtniškimi in konservatorskimi deli obnovili notranjost stavbe, predvsem atelje in stanovanje družine Pelikan, dokončali obnovo kletne etaže ter obnovo stavbnega pohištva in tlakov. Predmet del so tudi rekonstrukcija ostrešja in ureditev podstrešja za nove muzejske funkcije, menjava stavbnega pohištva in obnova fasade. Obnovili bomo tudi tlake na manjšem vrtu in ploščadi pred vhodom v kletno etažo. 
Predvidoma v prvih mesecih naslednjega leta bo tako zaključena I. faza obnove, po kateri bo mogoče urediti elektro in strojne instalacije ter pristopiti k muzejsko-galerijski ureditvi objekta.
Za izvedbo gradbeno obrtniških del je bil z naročilom male vrednosti izbran izvajalec SGP Kograd Igem Zod, d. o. o., ki bo dela opravil za ocenjeno pogodbeno vrednost 268.240 evrov. 
Ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 100.000 evrov. 
Stari grad Celje - investicijsko vzdrževalna dela Romanski palacij
Z obnovo in zamenjavo stavbnega pohištva bomo sanirali poškodbe, ki ogrožajo kamnito substanco Romanskega palacija. Zamenjali bomo strešno kritino in v notranjosti položili nov, za spomenik primernejši tlak, z obojim bomo ohranili avtentično veduto enega najpomembnejših srednjeveških gradov v Sloveniji. 
Po zaključku projekta bomo v Romanskem palaciju uredili večnamensko dvorano za izvajanje različnih grajskih vsebin (prireditve, razstave, poroke). 
Za izvedbo del je bil z naročilom male vrednosti izbran izvajalec Karbo storitve s.p. Pogodbena vrednost del je 118.370 evrov. Dela bodo zaključena v jesenskih mesecih.  
Ministrstvo za kulturo bo projekt sofinanciralo v dveh letih, in sicer v višini 61.920 evrov. 

Oglejte si tudi