Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Otvoritev Poletja v Celju 2021 in Poletna muzejska noč

V soboto, 19. junija, se bo uradno začelo dogajanje v sklopu dobrega dva meseca dolgega Poletja v Celju 2021. Ta dan se bo zvrstila kopica dogodkov. Poseben čar tradicionalnemu dogodku bosta dala Poletna muzejska noč ter kulinarična dogodka Promenada okusov in Huda pokušnja!

Otvoritev Poletja v Celju in Poletna muzejska noč z roko v roki že vrsto let v mesto privabita veliko obiskovalcev. 

Od 15.30 dalje bo v mestnem jedru kulinarični dogodek Promenada okusov, ki bo obiskovalke in obiskovalce vodila na sprehod skozi očarljive ulice in trge mestnega jedra s kozarcem vrhunskega vina v roki. Mestni gostinci bodo pripravili raznolike gastronomske jedi.

Ob 18. uri se bo pred Turistično informativnim centrom na Glavnem trgu 17 začela Huda pokušnja, ki bo združila občudovalce literature in navdušence nad vini. Avtorica Vlasta Nussdorfer bo predstavila knjigo Nekaj vem želim povedati, z vini pa bo razvajalo Posestvo Bela gora.

Otvoritev Poletja v Celju bo ob 19.30 pri Knežjem dvorcu, kjer bo nastopil Celjski godalni orkester. Ob 20.30 bo pred Metropolom še koncert Akorda. Zadnji dogodek dneva bo ob 21. uri, ko bodo v Galeriji Račka odprli razstavo Ane Straže z naslovom Živi užitki. Center sodobnih umetnosti bo ta dan ob 18. uri odprl še eno razstavo, v Galeriji sodobne umetnosti se bo predstavila celjska umetnica Maja Hodošček, ki je pripravila razstavo z naslovom V postajanju.

S Poletno muzejsko nočjo bo prost vstop v Muzej novejše zgodovine Celje, Pokrajinski muzej Celje, Center sodobnih umetnosti Celje (vsi od 18. do 24. ure) ter na Stari grad Celje (od 18. do 21. ure).

Program otvoritve Poletja v Celju in Poletne muzejske noči:

09.00 XXIII. Poletni slikarski ekstempore 2021 in 3. del celoletne likovne kolonije Štirje letni časi – Poletje 2021 (park Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje)

10.00 Knjižna hišica (Glavni trg)

12.00 Predstavitev pesniške zbirke Nov krog avtorja Aljoše Peperka (Vodni stolp)

15.30 Promenada okusov (mestno jedro)

17.00 plesna točka KUD Igen Do lune in nazaj (mestno jedro)

17.00 delavnica stripa Ekorg Borija Zupančiča (Knežji dvorec)

17.30 pogovor s Samanto Hadžič Žavski, avtorico knjige Serijski morilec (Vodni stolp)

18.00 Huda pokušnja (dogodek za ljubitelje literature in vin)

18.00 začetek Festivala prisluhi v mestnem gozdu (Drevesna hiša)

18.00 odprtje razstave - Maja Hodošček: V postajanju (Galerija sodobne umetnosti)

19.00 GCC Poletna muzejska noč (Gimnazija Celje Center)

19.00 Kaj naredi antropolog, ko ostane med štirimi stenami? Pogovor z Danom Podjedom (Vodni stolp)

19.30 otvoritev poletja v Celju s koncertom Celjskega godalnega orkestra (Knežji dvorec)

20.30 koncert Akorda (Trg pred Metropolom)

21.00 odprtje razstave - Ana Straže: Živi užitki (galerija Račka)

PESTRO IN ZANIMIVO DOGAJANJE V CELJU ŽE V PETEK

V petek, 18. junija, se bo v Celju odvil še en kulinarični dogodek. Od 13. ure bo Mestna tržnica Celje v znamenju dogodka Okusimo Celje – Urbani piknik. Namen petkovih druženj (naslednji dogodki Okusimo Celje bodo 2. julija, 27. avgusta in 24. septembra) je ponuditi Celjanom in obiskovalcem urbani utrip mesta, pestro ponudbo odličnih slovenskih vin in kraft piva. Druženje in pijačo vedno spremlja dobra hrana, zato bomo poskrbeli z novim standardom ulične prehrane. Za urbani utrip mesta bodo poskrbeli različni umetniki in kulturni delavci. Na tržnici bomo uvodoma gostili štiri vinarje, enega mikro pivovarja in barmene za pripravo osvežilnih koktejlov. Hrano bodo ponujali gostinski ponudniki, katerim bo pripraviti krožnik ulične hrane s »tremi celjskimi zvezdami«, pravi izziv. Poudarek bo na vinih, koktejlih, pivih in ulični hrani oziroma street foodu. Mestni vrvež ob koncu tedna in sproščeno vzdušje na tržnici bo vedno začinila glasba ter umetniške in kulturne točke.

Po razprodani predstavi v Ljubljani in nastopu na Borštnikovem srečanju v Mariboru se bodo v petek ob 20. uri v Celjskem domu predstavili Tatovi podob. Gre za provokativno nemo komedijo teles.

POZIV OBISKOVALCEM

Obiskovalci prireditev naj upoštevajo smernice in navodila NIJZ ter Vlade Republike Slovenije in aktualne odloke, vezane na preprečevanje širjenja koronavirusa. Za izpolnjevanje zahtevanih pogojev PCT (prebolevnik, cepljen, testiran) je odgovoren obiskovalec sam.

Na vseh dogodkih bomo posebno pozornost namenili varovanju okolja in trajnostnemu razvoju. Celje je od leta 2016 ponosen prejemnik bronastega znaka Slovenia Green Destination. Celje spoštuje visoke higienske standarde in protokole ter dodatna trajnostna priporočila, združena pod znakom Green&Safe.

Kako lahko obiskovalci doprinesete k izboljšanju trajnosti naše destinacije? V prvi vrsti z zavedanjem, da vaše ravnanje vpliva na okolje, lokalno skupnost ter ohranjenost narave in kulturne dediščine.

Priporočamo, da kupite steklenico, primerno za večkratno polnjenje, saj lahko na vsakem koraku natočite čisto pitno vodo. Privoščite si razkošje, da lahko vodo pijete iz pipe. Pozabite na plastenke in si zalogo vode obnavljajte pri številnih ponudnikih.

Potujte zeleno. Pridite na dogodke peš, s kolesom ali pa uporabite javni prevoz Celebus ali Kolesce.

Izbirajte in jejte lokalno pridelano hrano, kupljeno pri lokalnih ponudnikih na Mestni tržnici Celje.

vir: celje.si

Oglejte si tudi