Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Ob 30–letnici plebiscita smo pri vhodu v Narodni dom odkrili spominsko ploščo

Ob 30-letnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije smo danes pri vhodu v Narodni dom odkrili spominsko ploščo z rezultati glasovanja prebivalcev takratne Občine Celje. Da s spominsko ploščo počastimo in ohranimo zgodovinski spomin na prelomni dogodek, ki nam je odprl pot do samostojne, neodvisne in mednarodno priznane države, je predlagala Komisija za umestitev spominskih obeležij na območju Mestne občine Celje.

»Pot do osamosvojitve in priznanja Slovenije je bila dolga in težka. Ko smo se na plebiscitu odločali o naši prihodnosti, smo bili Slovenci enotni kot še nikoli prej. Lahko smo ponosni in veseli, da živimo v lepi in varni državi, da lahko ustvarjamo pogoje za dostojanstveno in kvalitetno življenje vseh državljanov, da uresničujemo svoje sanje. Želim si, da bi nas vrednote, kot so mir, svoboda, pravičnost in solidarnost kot narod tesno povezovale tudi v prihodnje. Če bomo povezani in enotni, če bomo tako kot pred tremi desetletji imeli isti cilj, bomo premagali tudi težave, ki jih je pri nas in povsod drugod po svetu povzročila epidemija«, je ob odkritju spominske plošče dejal župan Bojan Šrot. 

Pooblaščenec župana in direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman je dodal: »Veseli me, da smo danes v Celju postavili spominsko ploščo enotnosti slovenskega naroda, ko so se prebivalci občine Celje s 94,79 % odločili za življenje v samostojni Sloveniji. Takšna spominska plošča je prva v Sloveniji, verjetno pa ne bo zadnja. S časovno oddaljenostjo dogodka dobiva takratna enotnost Slovenk in Slovencev že skorajda epske dimenzije. Iz zgodovine se lahko naučimo, da smo najmočnejši takrat, ko smo enotni. To pa je tudi sporočilo spominske plošče, ki smo jo danes odkrili v Narodnem domu, simbolu slovenstva v Celju.«

Zaradi ukrepov za zajezitev novega koronavirusa dogodek ni bil javen. Spominsko ploščo sta v prisotnosti podžupanje Brede Arnšek, podžupana Vladimira Ljubeka in direktorice občinske  uprave mag. Ingrid Mastnak odkrila župan Bojan Šrot in pooblaščenec župana Stane Rozman. 

Prihodnje leto bo naša država praznovala 30. rojstni dan. Današnje odkritje spominske plošče je prvi od dogodkov, s katerimi bomo počastili ta pomemben jubilej. 

Oglejte si tudi