Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Na Glavnem trgu smo čestitali domovini, Slovenkam in Slovencem

Celje, 23. junij 2021 – Na Glavnem trgu v Celju je bil včeraj čudovit večer. Na osrednji prireditvi ob dnevu državnosti je Mestna občina Celje s slavnostnim govornikom Milanom Kučanom in številnimi Celjankami in Celjani čestitala naši državi Sloveniji ob 30-letnici samostojnosti.
Prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je zbranim namenil navdihujoče besede: »Ni še utonil spomin na dan, ko je dvignjena zastava na ljubljanskem Trgu republike sporočila v svet, da se je v osrčju Evrope rodila nova država. Nista še v pozabo utonila silno navdušenje, ki je spremljalo dvigovanje zastave in ponos, da smo zmogli ustvariti svojo državo in sprejeti odgovornost zanjo. Posebej ponosni ste bili Celjanke in Celjani, saj so se z grba na zastavi bleščale tri celjske zvezde. Rod Slovencev, ki je zmogel to veliko dejanje, se je za vselej zapisal v narodno zgodovino, tudi zato, ker je zmogel svojo odločitev ubraniti, ko so mu jo že z novim dnem želeli izničiti z govorico orožja. Pokazal je, da tako trdno verujočega naroda v svojo odločitev ni mogoče ne zastrašiti in ne premagati, ker je tako prav in ker je pravično. Z rojstvom države so bila zvezana velika pričakovanja, da bo država drugačna od tiste, ki smo jo zapustili, razjedena od krize, ki je ni bila sposobna obvladati. Da bo prepoznana kot sodobna, demokratična država, umeščena v krog tistih, ki so se povezale v Evropsko unijo, in da je znotraj njega sposobna živeti z vrednotami in z vsemi pravicami in odgovornostmi, ki jih življenje v takšni skupnosti prinaša. To veliko pričakovanje, ta velik cilj je bil tudi z veliko podporo državljanov uresničen. Prav je, da se tega tudi danes spomnimo. To so novejši dogodki iz dolgega življenja Slovencev, s katerimi je bil naš narod velik in na ravni zahtev zgodovine. Na poti, ki smo jo v svoji državi prehodili, smo dosegli veliko, na doseženo smemo in moramo biti ponosni. V tem je vir moči, ki jo bomo potrebovali tudi v prihodnje. Država se je rodila z resnico. Resnici smo zavezani tudi zdaj, ko govorimo o njej ob 30-letnici.« (…)
V svojem govoru se je Milan Kučan dotaknil aktualnih izzivov in razmer ter se obrnil tudi k mladim. 
»Prostor javnega je v vitalnem in nacionalnem interesu. Je v interesu mladih. Ti živijo zdaj in sanjajo svojo prihodnost, pred njimi so zahtevni, povsem novi, drugačni izzivi. Do njih se opredeljujejo skozi lastno videnje in ne skozi poglede nas starih, naših nedokončanih bitk in različnih pričakovanj. Zanje je to preteklost, ne silimo jih, da na svet gledajo z našimi očmi, pustimo, da si ga oblikujejo po lastni podobi. Za to imajo dovolj znanja in, kar je pomembno, tudi poguma. (…) 
Tudi jutri je nov dan in za njim še mnogi mnogi dnevi odgovornega upravljanja države v smeri, ki so jo želeli z osamosvojitvijo. Veliko bo razlogov, da bomo na svojo državo ponosni, zato vam ob prazniku čestitam. Prihodnost je v naših rokah.«
V kulturnem programu so otroci in mladi z Osnovne šole Lava in I. gimnazije v Celju govorili o svojem pogledu na domovino, o svojih pričakovanjih in željah. Slovenske popevke je pela Darja Švajger ob spremljavi Simfoničnega orkestra Glasbene šole Celje pod vodstvom Matjaža Brežnika. Prireditev so sooblikovali tudi plesalka Lara Ekar Grlj ter dramska igralca Žan Brelih Hatunić in Lara Fortuna. Režiral je Luka Marcen.
Spoštovani, dodajamo še voščilo župana Mestne občine Celje Bojana Šrota:
»Ob dnevu državnosti in 30-letnici samostojnosti vam iskreno čestitam. Bodimo ponosni na to, kakšno pot smo prehodili v treh desetletjih, kako sta se Celje in Slovenija v tem času razvila. Veselimo se prihodnosti in bodimo ponosni državljanke in državljani. 
Slovenija, srečno!«

Oglejte si tudi