Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

Ukrepi Mestne občine Celje

V Mestni občini Celje na različnih področjih sprejemamo ukrepe, s katerimi želimo preprečiti širjenje koronavirusa, občankam in občanom zagotoviti čim večjo varnost in omiliti stisko, v kateri so se znašli.

 

Obroki hrane za učence iz socialno ogroženih družin


Celjskim osnovnošolcem iz socialno ogroženih družin, ki so se znašli v težkem položaju in bi lahko v teh izrednih razmerah ostali lačni, bomo s pomočjo OŠ Lava zagotovili obroke hrane. Starši bodo lahko hrano za svoje otroke prevzeli na severni strani parkirišča OŠ Lava. Zaradi odredbe, ki bo začela veljati ob polnoči in bo prepovedovala zbiranje več kot pet oseb na javnem mestu, prehranjevanje ne bo dovoljeno na mestu prevzema. Obroke hrane bomo delili enkrat na dan in sicer od ponedeljka do petka med 11. in 12. uro. Tako bo vse dokler bodo trajale izredne razmere. Šole bodo starše otrok iz socialno ogroženih družin obvestile o vseh potrebnih podrobnostih (kraj prevzema hrane, čas prevzema, način prevzema …). Starši bodo lahko prevzeli po en obrok za vsakega učenca, ki ga je šola uvrstila na seznam. Ta ni dokončen in ga bomo prilagajali potrebam. Če  bomo ugotovili, da hrano potrebuje še kakšen otrok, ga bomo seveda uvrstili na seznam in poskrbeli, da ne bo ostal lačen.
Starši morajo imeti s sabo svojo posodo za hrano (menažno posodo). Upoštevati morajo medsebojno varnostno razdaljo (najmanj 1,5 metra). Po hrano lahko pridejo le, če so zdravi in ne kažejo simptomov bolezni ali prehlada.
Starši, ki že imajo pravico do prevzema obrokov v programu javna kuhinja, bodo tam, torej na I. OŠ, še naprej prevzemali obroke tudi za svoje otroke.          


Javna kuhinja


V Mestni občini Celje je v program Javna kuhinja mesečno vključenih nekaj več kot 300 oseb, ki so materialno ogroženi in jim je potrebno zagotoviti dnevni topli obrok. Zaradi širjenja koronavirusa uporabniki nekaj dni niso prejemali toplih obrokov, temveč samo lunch pakete. Od sobote dalje bodo zopet imeli na voljo topel obrok. Uporabniki ne morejo več jesti v jedilnici, ki je zaradi epidemije zaprta, temveč paket hrane dobijo na delilni liniji. S sabo morajo imeti svojo, čisto embalažo, upoštevati pa morajo tudi higienske ukrepe in varnostno razdaljo med ljudmi. Delovni čas je od ponedeljka do petka od 11. do 13. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 10. do 12. ure.


Javni zavod Socio Celje: Pomoč psihologinje


V javnem zavodu Socio Celje nudijo psihosocialno pomoč za vse, ki so se v tem času znašli v kakršnikoli stiski. Vsem, ki potrebujejo pogovor, nasvet ali pa samo toplo besedo, je že od ponedeljka dalje  na voljo univ. dipl. psihologinja in logoterapevtka Tanja Peček. Dosegljiva je na telefonski številki 031-350-344, in sicer vsak delovni dan med 10. in 13. uro ter med 15. in 18. uro. V nujnih primerih je dosegljiva tudi izven objavljenega časa. Doslej so se nanjo obračali predvsem starejši ljudje. Telefonskih klicev ni bilo veliko, vendar psihologinja pričakuje, da jih bo iz dneva v dan več.  

Veking: Pogrebi


Nocoj opolnoči bo v veljavo stopila Odredba, s katero bo prepovedano druženje več kot pet ljudi na javnih površinah. To pomeni, da bodo uvedene tudi spremembe pri pogrebih.
Podjetje Veking že nekaj dni sprejema samo stranke za prijavo pogreba in sicer izključno po dve zdravi osebi. Za druge informacije so dosegljivi po elektronski pošti veking@t-2.net.
Zaradi Odredbe pa bo od jutri dalje na pogrebu lahko prisotnih samo pet ljudi. Verjamemo, da bo to med žalujočimi svojci povzročilo še večjo stisko in žalost, vendar jih kljub temu prosimo, naj dosledno upoštevajo navodila, ki jih bodo dobili v podjetju Veking. Odredbo je nujno potrebno spoštovati, saj bomo samo z doslednim spoštovanjem vseh doslej sprejetih ukrepov preprečili širjenje koronavirusa in obvarovali življenja.


Prepoved kurjenja v naravnem okolju


Z Odredbo, ki je začela veljati danes in bo veljala do preklica, je na območju  Mestne občine Celje prepovedano kurjenje v naravnem okolju. Odredba je sprejeta zaradi zagotavljanja delovanja javne gasilske službe za druge potrebe v času epidemije koronavirusa.

Celjanke in Celjane še enkrat  pozivamo, naj delujejo skrajno samozaščitno. Naj po nepotrebnem ne hodijo od doma, naj poskrbijo zase in svoje najbližje. V teh težkih razmerah je pomembno tudi, da ostanemo mirni, preudarni in da dosledno upoštevamo navodila pristojnih institucij. S tem naredimo največ dobrega zase, pa tudi za tiste, ki opravljajo delo v javno korist: zdravstveni delavci, farmacevti, trgovci, policisti, gasilci, civilna zaščita, predstavniki občin, prostovoljci … S samozaščitnim ravnanjem lahko preprečimo tudi dodatne obremenitve zdravstvenega sistema. 

Želimo vam, da ostanete zdravi!

Oglejte si tudi