Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Viseči most: Mestna občina Celje ni ravnala nezakonito

Celje, 18. december 2019 - Trditve svetnika Levice Matija Kovača na včerajšnji seji Mestnega sveta Mestne občine Celje, da smo ravnali nezakonito, ker za izdelavo projektne dokumentacije za viseči most nismo razpisali javnega natečaja, zavračamo kot neutemeljene. Na Mestni občini Celje nismo kršili Zakona o javnem naročanju, saj projektnega natečaja nismo bili dolžni izvajati. V skladu s 3. odstavkom 100. čl. ZJN-3 (Zakon o javnem naročanju) mora naročnik izvesti projektni natečaj za projektiranje objektov za šport, rekreacijo in prosti čas, če ocenjena vrednost presega 500.000 EUR oziroma drugih objektov, če njihova vrednost presega 2,5 mio EUR.


Pri visečem mostu gre za premostitveni objekt, katerega investicijska vrednost ne presega 2,5 mio EUR. V idejni zasnovi je bila njegova vrednost ocenjena na dobrih 1,9 mio EUR, medtem ko je bila vrednost spremljajoče infrastrukture ocenjena na dobrih 900.000 evrov (pešpoti, parkirišča, javne sanitarije, urbana oprema, javna razsvetljava …). Občina kot naročnik bi torej bila po Zakonu o javnem naročanju dolžna objaviti projektni natečaj, če bi ocenjena vrednost mostu  presegala 2,5 mio EUR.

 

Mestna občina Celje je z naročilom idejne zasnove projekta visečega mostu želela preveriti prostor in pridobiti projektne pogoje pristojnih nosilcev urejanja prostora. Z izdajo projektnih pogojev pristojnih služb smo dobili vhodne podatke za nadaljnje projektiranje. Le ti izkazujejo, da ne bo mogoče izvesti vseh rešitev, ki so prikazane v idejni zasnovi. Ocena vrednosti investicije, ki je prikazana v idejni zasnovi, je torej zgolj izhodiščna, brez uskladitve s projektnimi pogoji in ne izkazuje dejanske vrednosti. Glede na navedeno strokovne službe na Mestni občini Celje utemeljeno pričakujejo, da vrednost investicije mostu ne bo dosegla vrednosti, pri kateri bi po Zakonu o javnem naročanju morali izvesti projektni natečaj. 

 

Postopek javnega naročila za izbiro izvajalca DGD dokumentacije (Projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja)   in PZI  dokumentacije (Projekt za izvedbo) je v zaključni fazi.  Na podlagi teh dokumentacij bo mogoče izdelati natančno projektantsko oceno vrednosti investicije (mostu), ki pa bo, kot smo že zapisali, zagotovo nižja od 2.5 mio EUR. Ko bo vrednost projekta natančno ocenjena, bomo sprejeli odločitev glede načina financiranja. Verjamemo, da bo projekt iz ekonomskega vidika zanimiv tudi za zunanje vlagatelje. 


 


 

 

 

Oglejte si tudi