Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

V Parku drevesCE raste 118 dreves, ki jih je mestu podarilo 112 donatorjev

Zeleno Celje postaja še lepše in še bolj prijazno za življenje. Danes smo dan pred dnevom sajenja medovitih rastlin odprli Park drevesCE ob povezovalni cesti Nova vas–Ostrožno, ki ima prav poseben pomen, saj je prvi celjski park, v katerem bodo rastla izključno drevesa, ki so jih svojemu mestu podarili občanke, občani, podjetja in institucije.

Zaposleni v podjetju Zelenice so ob pomoči stanovalcev celjskega zapora v minulih dneh zasadili 118 dreves, ki jih je za park kupilo 112 donatorjev. Park je na obeh straneh označen s tablo, na kateri so navedena imena vseh donatorjev. Zasadili so cvetoča, medovita drevesa, ki bodo v veselje občankam, občanom, obiskovalcem in tudi čebelam.


Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je med drugim povedal, da sta ozelenitev mesta in skrb za zelene površine med najlepšimi in prioritetnimi nalogami Mestne občine Celje tudi zato, ker je mestu preteklost zapustila kar nekaj okoljskih izzivov. 


Celje je eno tistih srečnih mest, ki ima ohranjene gozdove in druge zelene površine v neposredni bližini mestnega jedra. V mestnem okolju imajo drevesa naravovarstveno, ekološko, kulturno, zgodovinsko, znanstveno in vzgojno–izobraževalno vrednost. Številna drevesa, ki so bila v preteklosti morda res posajena zaradi estetskega učinka in osenčenosti, v mestu opravljajo pomembne funkcije. Drevje vpliva na mikroklimo, blaži hrup, zadržuje dež, proizvaja kisik in ustvarja protivetrno zaščito. Drevesne krošnje blažijo vplive škodljivega sončnega sevanja, ozona in drugih škodljivih delcev v zraku. Nenazadnje so drevesa življenjsko okolje različnih živalskih vrst.
V Celju že raste veliko dreves, ki jih imajo občani zelo radi in jih želijo ohraniti. Zaradi slabe vitalnosti ali drugih objektivnih okoliščin jih je vsako leto na javnih zelenih površinah treba kar nekaj odstraniti, obenem pa Mestna občina Celje zasadi nova, mlada drevesa. Vsako leto jih skupaj z grmovnicami zasadimo okoli 150. Letos bo ta številka še nekoliko višja. 


Verjamemo, da bodo donatorji večkrat prišli v park in pogledali, kako uspevajo drevesa. Veliko jih je bilo prisotnih tudi na današnjem odprtju parka, nekaj jih je skupaj z županom Bojanom Šrotom in podžupanom Vladimirjem Ljubekom simbolično zasadilo drevesa. 


Občanke in občane ter podjetja in institucije smo k nakupu dreves za Park drevesCE povabilo preko socialnih omrežij, spletne strani in medijev. Nad odzivom smo bili navdušeni in še enkrat se je pokazalo, da ljudem urejene zelene površine v mestu veliko pomenijo. 



Oglejte si tudi