Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
4°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Zadnja občinska seja pred volitvami

22. redna seja Sveta Občine Brezovica, zadnja v takšnem sestavu, je potekala v četrtek, 20. novembra, v Modri dvorani na Brezovici. Pred svetniki je bil kar zahteven dnevni red, saj je obsegal kar petnajst točk. V začetku so potrdili zapisnik prejšnje redne seje.

Novi nadzorni svet DARS-a je na svoji prvi konstitutivni seji potrdil finančno konstrukcijo, s tem je šel projekt, težek 45 milijonov evrov, v razpis. Projekt avtocestnega izvoza je pomemben za nas in celotno zahodno Slovenijo. Pričetek del se pričakuje v pomladanskih mesecih.

Občinski svet se je seznanil z Razvojnim programom Občine Brezovica za obdobje naslednjih desetih let in ga skupaj z dodatki sprejel. Pri analizi prebivalstva v občini so ugotovili, da le to zadnjih deset let raste (+13.2 %), prebivalci so v povprečju mlajši in bolje izobraženi. V občini je zaposlenih samo 23% njenega delovno aktivnega prebivalstva, stopnja registrirane brezposelnosti je nižja od slovenskega povprečja. Lokalno pridelana hrana ter krepitev kmetijstva in prehranske samooskrbe predstavljata pomembno vrednoto za prebivalce.

Ključni razvojni izzivi:

-        ohranitev narave in naravne dediščine,

-        gospodarska javna infrastruktura sledi rasti prebivalstva,

-        nadgradnja podjetniške infrastrukture,

-        uravnotežen policentrični razvoj,

-        prilagajanje kmetijstva zahtevam trga.

Sledil je sprejem Odloka o spremembah in dopolnitvah Odloka o občinskem prostorskem načrtu. Cilj sprememb tega odloka je, da se določeni posegi v prostor uskladijo z zakonodajo.

Vsako leto se sprejemata letni program športa v občini in program kulture za prihajajoče leto. V športu se nestrpno pričakuje novo športno dvorano, ki bo vsem nudila več možnosti za rekreacijo. Tudi na nivoju države je bila objavljena iniciativa za izgradnje športnih dvoran in v želji občine je, da se pridobi delež temu namenjenih sredstev. Sama razporeditev programa je podobna lanskemu, tudi vsote, ki jih občina namenja društvom.

Občinski svet je po dopisu s strani družbe DEOS sprejel soglasje k ceni pomoči na domu za leto 2023, kar pomeni, da se bo v prihajajočem letu cena povišala na 5,39 €.  Potrjeni sta bili tudi strategiji razvoja športa in kulture v občini za naslednjih deset let.

Cenik zimske službe Javnega komunalnega podjetja je bil sprejet leta 2018. Zaradi rasti cen je izvajalec pripravil nov predlog cenika. Nekatere postavke so ostale enake, nekatere pa so se povišale. Svetniki so potrdili nov cenik. Pod zadnjo točko so v Svet zavoda Osnovne šole Preserje potrdili nadomestno predstavnico, ki bo Danila Grebenc Brezočnik iz Podpeči. Župan Metod Ropret se je v zaključku zahvalil vsem svetnikom za dobro sodelovanje.

Eva Povirk

Oglejte si tudi