Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

FOTOREPORTAŽA : PD na Grintovcu in Kočni

PD Podpeč Preserje je v okrnjeni postavi v soboto in nedeljo, 4. in 5.7.2020 osvajala najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp. Cilj sta bila Grintovec 2558 m in Kočna 2540 m.

 

Začeli smo v soboto in se povzpeli na Kokrsko sedlo kjer smo v Cojzovi koči prespali. V nedeljo ob 6. uri smo že sedeli v jedilnici in takoj po zajtrku odšli proti Grintovcu. Zjutraj še ni bilo gneče, ni bilo vroče, lepo smo napredovali. Okoliški hribi so bili počiščeni meglic, razgledi so bili odlični. Na vrhu smo se zaradi vetra morali obleči, si nadeti čelade in kar hitro nadaljevati dalje. Pot na drugo stran proti Mlinarskem sedlu je precej zahtevnejša kot ta, po kateri smo se vzpenjali. Precej strmo, kar nekaj jeklenice, klinov, precej peska. Počasi in previdno se spuščamo. Zavijemo v skalovje zahodnega pobočja Grintovca. Po precejšnjem spustu previdno pridemo do povezovalnega grebena in po strmem vzponu dosežemo v Dolški škrbini razpotje. Do Kočne se moramo najprej splaziti skozi zelo nizek trebušast prehod. Nato je šlo hitreje. Na Jezerski Kočni ni bilo gneče. Na Grintovcu pa množica ljudi. Po kratkem postanku, slikanju in okrepčitvi se je bilo potrebno spustiti v dolino. Cilj je bila Češka koča. Spust po Kremžarjevi poti je zelo zahteven in zahteva veliko previdnost. Tudi višinska razlika je precejšnja. Počasi je šlo. V Češki koči pa zopet počitek, osvežilna pijača in spust  v Ravensko Kočno, vse do Planšarskega jezera na Jezerskem.

 

Letošnja najzahtevnejša pot. Veliko višinskih metrov navzgor, še bolj zahtevnih navzdol. 10 ur hoje v nedeljo. Utrujeni, zadovoljni. Lepo doživet vikend v KSA.  

 

Marijan Božeglav

Oglejte si tudi