Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
2°C
-3°C
TOR.
2°C
-5°C
Deli
1770

FOTOREPORTAŽA: PD Podpeč Preserje po Vertovčevih poteh 4. 10. 2017

Veterani PD Podpeč Preserje s(m)o lep jesenski dan, 4.10.2017, izkoristili in se podali po Vertovčevi poti. Pot vodi po vinorodnih krajih nad Ajdovščino, kjer je delal in živel Matija Vertovec, duhovnik, poljudnoznanstveni pisec, rojak in učitelj vipavskih vinogradnikov. (http://tic-ajdovscina.si/mma_bin.php?id=2005111511544270)

 

Na začetku smo obiskali izvir Hublja, ki je bil v času po obilnem septembrskem deževju zelo vodnat. Ustavili smo se še v TIC Ajdovščina, kjer smo se založili s promocijskim  gradivom. Našo pot smo začeli v vasi Dolenje. Sredi hiš smo sledili markacijam do cerkve sv. Marjete. Pot se je vseskozi rahlo vzpenjala in nas pripeljala do prvih vinogradov. Grozdje je bilo že potrgano, a se je kljub vsemu še vedno našlo kaj za po zob. Naslednja točka na poti je bila vas Planina ter zaselek Marci, od koder se povzpnemo na najvišjo točko pohoda, na 422 m visok Ostri vrh.  Vzamemo si čas za počitek in razgledovanje po Vipavskih brdih. Po spustu nas v vasi Potok sprejme prijazen gospodar »Jejščev«, ki nam seveda razkaže svojo klet, z znamenito zbirko steklenic. Žejni nismo bili več. A kaj ko je potem pot težje premagljiva, še posebno ko se obrne navzgor in nas pripelje do rojstne hiše Matije Vertovca. Še malo smo se dvignili, zaduhali duh krajev, kjer se meša staro z novim. Vsekakor se nismo mogli izogniti »Grofovi« kleti v vasi Šmarje in se podučiti po čem je dobila ime. Po degustaciji nas je čakal še vzpon v vas Vrtovče, kjer je doma največji ljubitelj kralja rock and rolla, Elvisa Presleya, na slovenskem.

 

Preživeli smo lep dan na ne preveč naporni poti, ki pa je za veterane mogoče malo predolga. A bilo je lepo in zanimivo, tako da se bomo še družili saj »Ljubimo gore« in našo pokrajino.

 

Marijan Božeglav 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij