Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
30°C
20°C
SOB.
29°C
16°C
Deli
4282

FOTOREPORTAŽA: PD Podpeč Preserje na Istrski planinski poti 7. in 8.4.2018

Letošnje, zadnje etape po Istrski planinski poti smo se lotili bolj zgodaj. Sonce nad Piranskim zalivom je močnejše in bolj toplo kot na celini. Kar močno nas je pohodnike PD Podpeč Preserje grelo 7. in 8. aprila 2018.

 

Začeli smo v naselju Crveni Vrh, na prvi točki IPP. Pot se vije nad morjem z zelo lepimi pogledi na Sečoveljske soline in zaledjem nad zalivom. Kar precej steze je speljano po trasi  Parenzane (http://www.parenzana.net/si), ki je bolj namenjena kolesarjem kot pohodnikom. Tako smo mi zavili z nje proti razgledni točki Markovac, griču nad mejnim prehodom Plovanija. Do sem je vodila že bolj kraška pot med travami po ostrih skalah. Je pa tu točka prehoda na celino. Hodimo med oljčnimi nasadi, opazujemo prebujajočo se naravo. Ponekod je že polno cvetočih rož in drevesa v cvetju. Tako prispemo do Plomina. Pa zopet med grmičevje in redek gozd. Ko se odločimo za počitek, nam naproti pritečejo maratonci tekaške prireditve 100 milj Istre. Glasno jih spodbujamo, še posebno naše. Za njimi je že več kot 12 ur teka. Pred nami pa Triban in vzpon do Grožnjana in konec 7 urne hoje. Imeli smo še toliko moči, da smo si malo ogledali mestece, nato obsedeli v lokalčku s hladno osvežitvijo. Za sobotni dan je ostal še prevoz do Buzeta in Planinske koče Žbevnica kjer smo prespali.

 

V nedeljski dan smo štartali z zahoda. Precej nizko iz Buzeta. Vzpeti se je bilo treba. Ni velika višina, se je pa vleklo. Na vrhu planote pred vasjo Pruhari se je možno oskrbet z vodo. Pot zavije iz gozda in nadaljuje po cesti do vasi Mali Mlun od koder se zopet spustimo v dolino reke Mirne. Tu nas čaka najtežavnejši del poti z zelo strmim vzponom in po vročini med kamenjem do 6. kontrolne točke Greben na 333 m. Vzeli smo si kar nekaj časa za razgledovanje. Zadnja točka na naši poti pa je bil zelen razglednik Sveti Juraj.

 

Lepa je Istra v tem času. Prebujajoča narava, ne prehuda vročina, zelo razgibana pokrajina s precej neobiskanimi potmi, mir. Dobra družba, domača vodnica Mirjana. Uživali smo, ni bilo prenaporno po dolgi zimi. Naslednje leto novi izzivi. Se že veselimo.

 

Marijan Božeglav 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna