Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
8°C
-2°C
SRE.
4°C
-4°C

Fotoreportaža : PD po Premožićevi stezi na Severnem Velebitu 21. in 22. 9. 2019

Tako kot že nekaj let je PD Podpeč - Preserje odšlo na raziskovanje gora zunaj meja Slovenije. Tradicija obiska gora nad morjem se je letos nadaljevala na Severnem Velebitu, po Premužićevi stezi od Planinske koče Zavižan do Koče Alan. Pokrajino smo raziskovali in občudovali 21. in 22. 9. 2019.

Imeli smo neverjetno srečo z vremenom, tako kot še mnogo drugih pohodnikov na tej atraktivni poti. Pot poteka v nacionalnem parku Severni Velebit, ki se razteza po vrhovih nad Velebitskim kanalom. Vrhovi ne presegajo višine Velike Planine, a štart je lahko izredno nizek iz kote »0«. Hoditi smo začeli na Zavižanu. Povzpeli smo se do doma in od tam na Veliko Koso. Odprl se nem je razgled na otoke pod nami. Krk, Cres, Goli, Grgar, Rab, Lošinj, Pag. Nato pa na pot. Obdelana, trda skala, lepo speljana brez velikih vzponov ali spustov. Naslednji vrh je bil Gromovača. Kratek strm vzpon, kjer so v pomoč prišle tudi roke. Vrh se je šibil od pohodnikov. Nato spust do Rossijevega zavetišča. Razgiban teren nas pripelje na Crikveno. Naprej se gibljemo po travni površini ali po gozdu. Zavijemo še na Alančić, od koder je še uro hoda do zaključka prvega dne, do doma na Alanu. Kraljevo smo postreženi, utrujeni od 17 km dolge poti kar kmalu omagamo.

V nedeljo nas je čakala še pentlja do prelaza Alan, na Kito in Zečjak ter povratek do koče. Nato pa v kombi in kar dolga vožnja do morja do Svetega Juraja na obmorsko kosilo.

Lep je svet na tistem koncu. Precej neobljuden. Komplicirani dostopi in dolge trase. Nekaj kar nas privlači. Smo rekli, da drugo leto nadaljujemo.


Marijan Božeglav

 

Fotografije Vida in Marijan

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi