Brezovica

DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

OBČNI ZBOR DU PODPEČ – PRESERJE 2024

V  petek, 22. marca 2024 je v dvorani kulturnega doma v Podpeči potekal letni občni zbor DU Podpeč – Preserje. Občni zbor že po tradiciji pričnemo s kulturnim programom. Za začetek so nam otroci iz vrtca Brezovica enota Preserje s pesmijo in recitacijo pripravili lep in prisrčen program. Podpeški oktet nam je zapel nekaj pesmi, naš član Janez Umek  pa je zapel pesem z naslovom Rožmarin.

Poleg velikega števila članov  so se ga udeležili povabljeni gostje. Župan gospod  Metod Ropret, predsednik KS Podpeč – Preserje gospod Mitja Bervar, predstavnica DEOS – a, Patricija Frece koordinatorka pomoči na domu, predstavniki sosednih društev upokojencev in predstavnik planinskega društva Rudi Bevc. 

Občni zbor je začel podpredsednik društva Igor Petrovčič, ki je vse prisotne nagovoril  in lepo pozdravil. Vse lani umrle člane smo prisotni počastili z minuto molka. 

Sledila so poročila verifikacijske komisije, predsednika o delu društva v preteklem letu, poročilo blagajničarke in poročilo nadzornega odbora. Upravni in nadzorni odbor sta se v lanskem letu sestala desetkrat na redni seji in enkrat na izredni seji. Projekt starejši za starejše je potekal po programu. V društvu imamo tudi nekaj članov, ki so uporabniki E- oskrbe na daljavo, ki ga izvaja Telekom Slovenije v sodelovanju z ministrstvom za zdravje in ZDUS-om. V medgeneracijskem programu sodelujemo z Vrtci Brezovica, enoti Podpeč in Preserje, šolo Preserje, domom za starejše DEOS iz Notranjih Goric ter gasilci. Je pa tudi res, da je pri našem delu oziroma sodelovanju še vedno prisoten pokoronski vpliv.

Organizirana sta bila dva izleta, tradicionalni piknik, martinovanje in silvestrovanje.

Društvo ima balinarsko ekipo, ki trenira dvakrat tedensko. Trenutno so balinarji brez svojega balinišča in trenirajo v Notranjih Goricah. Udeležujejo se turnirjev sosednjih društev, tekmujejo v medobčinski ligi v družbi dvanajstih ekip in na pokrajinskih športnih igrah Osrednje PZDU - Mestne zveze Ljubljana. 

Ker je letos potekel mandat vsem članom delovnih teles v društvu smo razrešili vse člane in izvedli volitve za UO, NO in ČR.

Dosedanjemu predsedniku Marjanu Suhadolniku, ki je društvo vodil devet let smo podelili priznanje – veliko plaketo DU PODPEČ – PRESERJE za dolgoletno in prizadevno delo v društvu. 

Predsedujoči je dal besedo gostom.

Župan Metod Ropret je pozdravil vse navzoče in predstavil vrsto projektov v občini.  Najpomembnejši projekt v naši KS je izgradnja medgeneracijskega centra oziroma  zdravstvenega centra v Podpeči pri Mercatorju. V njem bodo dobili prostore mladi, starejši, knjižnica, splošni zdravnik, zobozdravnik in pediater. Ker bo prostora dovolj se bo našel še za kakšno drugo dejavnost. Zaradi gradnje novega gasilskega doma je bil velik poseg v naše športno življenje. V letošnjem letu naj bi na novem balinišču zgradili plato, v naslednjem letu pa vse ostalo. Tudi letos bomo imeli v občini  cestne zapore zaradi izgradnje železniške in cestne infrastrukture.

Mitja Bervar, predsednik KS je pohvalil delo prejšnjega vodstva in zaželel dobro delo novemu. Nanizal je nekaj projektov v naši krajevni skupnosti. Dejal je, da je za dober rezultat nujno potrebno dobro sodelovanje. Tudi naše društvo oziroma nekaj naših članov  je prisluhnilo  vabilu in skupaj so napisali čudovito adventno – božično zgodbo. 

1/5





Predstavnica DEOS-a iz Notranjih Goric Patricija Frece je predstavila dejavnosti doma, aktivni dan in pomoč na domu. Ko bomo potrebovali pomoč naj jih pokličemo in nam pomagali po svojih najboljših močeh. Predstavila je tudi knjigo z naslovom  »Domovi za starejše in pomoč na domu«, DEOS center Notranje Gorice.

Delo našega društva so pohvalili in se zahvalili za vabilo tudi predstavniki sosednjih društev. 

Še nekaj dejavnosti v mesecu aprilu in maju:

-        Šola Preserje nas vabi na Dan zdravja šole, ki bo 25.4.2024. Obiščemo jih lahko v popoldanskem času. Prihodnje leto pa bo šola praznovala 170 letnico.  Da bo njihovo praznovanje potekalo čim lepše nas prosijo za sodelovanje.

-        Po 15. maju se prične tečaj računalništva in uporaba pametnih telefonov.

-        V torek 14. maja 2024 gremo na izlet Koroško in Štajersko. Ta planirani izlet smo morali lani zaradi poplav prestaviti.

O vseh teh aktivnostih vas bodo naši poverjeniki pravočasno obvestili. 

Radi bi se zahvalili vsem članom in članicam, ki so po svojih močeh pomagali pri pripravi Občnega zbora.

Zavedajmo se, da nismo samozadostni, življenje je prijetno, ko imamo ob sebi ljudi, s katerimi radi delamo, se družimo in prijateljujemo.

DU PODPEČ – PRESERJE

Iva Intihar

Oglejte si tudi