Brezovica

DANES
18°C
12°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Emigranta v Stari dami

Kulturno umetniško društvo Dobrova je v začetku aprila na oder Stare dame v Vnanjih Goricah postavilo enodejanko Emigrant poljskega dramatika Sławomirja Mrożka. V tej intimni igri sta nastopila igralca, ki sta občinstvo popeljala v novoletno noč, polno čustev in soočenj z nelagodnimi resnicami.

Zgodba se vrti okoli dveh sostanovalcev, ki se na silvestrovo soočita s svojimi notranjimi demonskimi glasovi. Eden je politično-ideološki imigrant, katerega idealistična prepričanja se soočajo z ostro realnostjo vsakdanjega življenja, kar ga pripelje do globokega notranjega konflikta. Drugi je ekonomski imigrant, ki je v iskanju boljšega življenja zapustil svojo družino. Njuna različna stališča se prepletajo in ustvarjajo bogato tapiserijo človeških čustev. V mrzli zimski noči se soočita s svojimi najglobljimi strahovi in dvomi ter spoznata, da sta si v svoji drugačnosti bolj podobna, kot bi si sprva mislila.

Predstava se dotakne perečih tem migracij, identitete in iskanja smisla v življenju. Igralca sta realistično zgodbo predstavila z veliko mero občutka in ščepci humorja. Odlično sta upodobila notranji boj svojih likov in prepričljivo prikazala paleto čustev, od obupa in jeze do sočutja in razumevanja.
1/6








Občinstvo je kljub težki temi predstavo, ki ostane v spominu in spodbuja k razmišljanju o perečih vprašanjih sodobnega sveta, sprejelo z navdušenjem in igralca na koncu nagradilo z močnim aplavzom.

S tem se je zaključil prvi gledališki abonma v Stari dami v soorganizaciji Mah teatra in Zavoda Creatus. Hvala vsem ustvarjalcem na in za odrom. Še posebej pa velika hvala vsem vam, ljubiteljem gledališča, ki ste s svojim obiskom pomagali, da so dramaturški teksti zaživeli in pustili nov pečat v zgodovinskem spominu naše Stare dame.

Mojca Pristavec Đogić
Zavod Creatus

Oglejte si tudi