Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

27. redna seja občinskega sveta Občine Brezovica

V četrtek, 15. novembra, se je še zadnjič v tem mandatu sestal občinski svet Občine Brezovica in sprejel nekaj pomembnih sklepov, ki bodo vplivali na prihodnje delovanje Občine. Glavni je bil seveda potrditev novega letnega proračuna, predvsem z namenom, da se zagotovi nemoteno delovanje občinskih zadev in ne zamudi kakšnih pomembnih rokov za občinske projekte, kar bi prihajajoče volitve in formiranje novega občinskega sveta in uprave lahko povzročilo.
Prvi je imel besedo župan, g. Metod Ropret, ki je poročal o nekaj zadnjih dogajanjih. Tako naj bi projekt avtocestnega priključka počasi, a zanesljivo napredoval – revizijo poplavne študije, ki je še zadnji pomemben korak pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, pričakujejo opravljeno najkasneje februarja. Prvi posegi se bodo začeli tudi na mestu, kjer bo stal novi Mercator na Brezovici, prav tako se bodo kmalu začela dela na novem poslovnem centru nasproti Eurospina. Dobra novica je tudi, da se je dvignila povprečnina na 573,5 evra na prebivalca, kar bo prineslo lep dodatni prihodek Občini. Ta se bo razporedil in obračunal v prvem rebalansu občinskega proračuna spomladi.
Podžupan, g. Marko Čuden, je poročal o delih na novi ulici ob Podpeški cesti, sledile bodo tudi druge. Urejajo se tudi hišni priključki za vodovod na novi cesti na Postajo. Zimska služba je pripravljena na novo sezono. Pogodbe so urejene, izvajalci zagotovljeni, tako da nas ne bi smelo biti strah prihajajoče zime.
Po nekaj pobudah in vprašanjih je svet kmalu nadaljeval s sprejetjem Odloka o proračunu Občine Brezovica za leto 2019. Predlog so obravnavali na seji finančnega odbora, ki ni imel posebnih pripomb, občinski svet pa je Odlok soglasno potrdil.
V okviru naslednje točke dnevnega reda so svetniki prav tako soglasno potrdili Predlog vrednosti točke za odmero nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč za leto 2019, ki ostaja nespremenjena in znaša 0,0036 evra.
Nadalje je občinski svet potrdil predlagani Letni program športa v Občini Brezovica za leto 2019, ki prinaša predvsem več sredstev za področje športa v občini.
Prav tako so potrdili Letni program kulture v Občini Brezovica za leto 2019.
V sklopu naslednje točke so obravnavali Dokument identifikacije investicijskega projekta (DIIP) za dozidavo OŠ Brezovica. Ta bo potrebna za zagotovitev prostora naraščajočemu številu učencev OŠ Brezovica ter za zagotovitev kvalitetnega bivanja v šoli, saj se bo poleg dozidave šole obnovilo tudi obstoječe objekte. Vsi so se strinjali glede pomembnosti projekta, ob tem pa se zavzeli za obvezno revizijo projekta ter dovolj dolg razpisni rok.
Zadnja točka dnevnega reda je bila potrditev cen za Pokopališče Preserje, ki jih je pripravil Svet KS Podpeč - Preserje. Svetniki so opozorili na dejstvo, da so cene za raztros pepela pokojnika bistveno višje, kot v nekaterih drugih občinah oziroma za enako ceno ponujajo bistveno manj storitev. Strinjali so se, naj Svet KS Podpeč - Preserje pripravi nov predlog ob ustrezni preveritvi in primerjavi s ceniki drugih občin.
Za konec se je s krajšim govorom župan zahvalil svetnikom za dobro sodelovanje v iztekajočem se mandatu. Povedal je, da je bil mandat težek, zaključevali so največje investicije doslej in sprejeli vrsto težkih odločitev. Zahvalil se je vsem, da so zmogli pritisk ter sprejeli spodobne in primerne odločitve, kot kažejo rezultati. Občinska uprava gotovo ne posluje brez težav, a ga gotovo ne polomijo zavestno pa tudi napake se dogajajo vse redkeje. Meni, da vsi skupaj delujejo kot dobra ekipa in si zaslužijo zaupanje ljudi. Izrazil je prepričanje, da bodo tudi v prihodnje zmogli razum, voljo in energijo, predvsem pa povezanost, ki je gotovo najbolj krasila delo v preteklem mandatu. Potrebno se bo navaditi, da ta povezanost ne bo vedno absolutna, morda je bo v prihodnje celo vse manj, ker se bodo začeli srečevati tudi s projekti, ki ne bodo imeli predznaka »nujno«. Najlažje je namreč sprejemati odločitve, pri katerih ni prave izbire. Zdaj se nam obeta več manevrskega prostora in s tem tudi različnih mnenj glede lotevanja in izbiranja projektov. Novega mandata se veseli in upa, da bo tako uspešen, kot je bil zadnji.

Miha Žgajnar

 

Oglejte si tudi