Logo MojaObčina.si
DANES
29°C
14°C
JUTRI
30°C
15°C
Oceni objavo

Mladi planinci PD po vrhovih okrog Rakitne 18.5.2024

Mladi planinci PD Podpeč Preserje iz OŠ Brezovica in Preserje smo v soboto, 18.5.2024 hoteli na planinski izlet na Kucelj na Čavnu. Ker so bili vsi avtobusi zasedeni in nismo želeli prekiniti mesečnih izletov, smo se odpravili raziskovat vrhove naše občine. Odločili smo se prehodit del »Pentlje«, vrhove okrog Rakitne.

 

Sonce je že nakazovalo lep dan za pohod. Del skupine se je vkrcalo na avtobus za Rakitno, kjer smo začeli naš pohod. Kar nekaj se nas je zbralo. Po ne prestrmi poti smo jo najprej ubrali na Smrekovec. Vrh se je kar naenkrat pokazal sredi gozda. Še sami nismo verjeli, da smo ga tako hitro osvojili. Potem pa hitro dol, in gor do lepega travnika, od koder smo odšli na pobočje Novaške gore. Nekje proti vrhu smo še malo poplezali po super razraščenem drevesu. Potem pa smo na vrhu počivali in malo praznili nahrbtnike. Sledil je del proti Rakiškem jezeru, torej smo dol. Pred jezerom je bilo potrebno še malo sprobat jambor in igrala. Ker se je kar mudilo, mi pa smo hoteli še na Rotovc, je bilo potrebno pohiteti. Malo nas je že zdelovala utrujenost. Bili smo vztrajni in na vrhu nagrajeni z najlepšim pogledom na Rakitno. Najkrajša pot do našega izhodišča je vodila čez Županov vrh. Ta del poti ni markiran, kar nas ni motilo. Brez problema smo sledili stezi in zaključili našo pentljo.

 

Na koncu smo ugotovili, da nas čaka v bližini še veliko neosvojenih vrhov in nepoznanih poti. Tako smo sklenili, da bomo vsako leto s planinskim krožkom prehodili del naše brezovške Pentlje. Bilo je fino, imeli smo se lepo.

 

Marijan Božeglav

Oglejte si tudi