Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
SOB.
23°C
10°C
Oceni objavo

KS Brezovica ima nov javni AED (avtomatski eksterni defibrilator)

V mesecu maju, v tednu Rdečega križa smo svetniki prišli na idejo, da se na Brezovici, v naši krajevni skupnosti, postavi javno dostopen AED (avtomatski eksterni defibrilator). Veseli smo, da smo lahko našo idejo realizirali in tako smo v petek, 9. 6. 2023, pripravili uradno otvoritev in predajo prvega javno dostopnega AED krajanom in vsem ostalim v uporabo. Nameščen je na občinski stavbi, kjer ima tako prostore občina kot krajevna skupnost Brezovica. Vsi skupaj si želimo, da bi bilo sicer dogodkov, ko bi bila potrebna uporaba defibrilatorja, zelo malo, če pa že, naj bo uporaben in opravi svojo funkcijo, kateri je namenjen – rešiti življenje.

Pri sami izvedbi naše zamisli se iskreno zahvaljujemo Območnemu združenju Rdečega križa Ljubljana, ki nas je podprlo in nam nudilo pomoč. Po uvodnem nagovoru smo med nami pozdravili go. Marijo Verbič, predsednico RKS – Območnega združenja Ljubljana, in jo prosili za kratek nagovor.

Za demonstracijo pravilne uporabe AED so poskrbele prostovoljke Rdečega križa Notranje Gorice, ga. Zdenka Panker in ga. Blanka Artač, za kar se jim lepo zahvaljujemo. Pravočasni temeljni postopki temeljni postopki oživljanja in uporaba AED so najpomembnejši za samo preživetje v primeru srčnega zastoja. Ustrezna prva pomoč dokazano rešuje življenje. Manj je hospitalizacij in tudi krajše so, zdravljenje je učinkovitejše, okrevanje in kakovost življenja po poškodbi ali obolenju so boljša. Kar je dobro tudi za zdravstveno blagajno. Potreb po nudenju prve pomoči je vedno več. Velikokrat se zgodi, da se prvi na kraju nesreče, očividci, ne odločijo za nudenje prve pomoči, bodisi zaradi nezaupanja vase bodisi zaradi neznanja. Javno dostopni AED jih lahko opogumijo, da se odločijo pomagati. Zato smo se odločili tudi mi, da ne bomo oklevali.

Kako se ravna v primeru nudenja prve pomoči pri oživljanju in kako deluje defibrilator, kako se ga pravilno uporabi, so nam ob koncu predaje pokazale prostovoljke Rdečega križa, preizkusili pa smo se lahko tudi sami.

Glede na to, da je to javno dostopni AED, je to del javne infrastrukture, za katero smo odgovorni tudi mi sami. Ob predaji v javno uporabo želimo, da ostane nedotaknjen, da poskrbimo za njegovo dostopnost in delovanje, le tako bo lahko reševal življenja.

Da se bi znali prav odločiti in priskočiti na pomoč, smo se svetniki Krajevne skupnosti odločili, da bomo v sodelovanju s prostovoljkami RK Notranje gorice, v mesecu septembru pripravili delavnico nudenja prve pomoči in uporabe AED, kamor ste že zdaj lepo vabljeni.

novico pripravila: Kristina Rihtar, KS Brezovica

Oglejte si tudi