Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Kaj povezuje Škofjeloški pasijon in cerkev Sv. Vida - Preserje?

Albina Kržič

Slovenski likovni ustvarjalec Jože Bartolj razstavlja v Galeriji Sokolskega doma v Škofji Loki. Razstavo je poimenoval Škofjeloški pasijon. Posebnost likovnih del je, da so naslikana na lesenih polnilih stare orgelske omare iz župnijske cerkve sv. Vida v Preserju. Staro omaro so želeli restavratorji najprej obnoviti in tako izvesti določene postopke, vendar se je morala vseeno umakniti novi. Zakrivala je velik del na novo odkrite stenske poslikave (Janez Miha Rainwaldt, Škofja Loka, 1660) z življenjem sv. Vida, obenem je imela tudi zastarelo mehaniko, zaradi česar je postala odveč. 

Avtor ob tem pravi: »Povedal mi je, da so menjali okrog sto let stare orgle in da so deske stare orgelske omare shranili. Vprašal me je, ali me zanima, ali bi lahko na njih nastala kakšna slika. Deske so že očistili, zbrusili in le še uporabiti jih je bilo treba. In res, ko sem pozneje razmišljal, sem prišel do spoznanja, da so drevesa, ki so jih kot deske uporabili za ta inštrument, verjetno že rasla v času, ko so v Škofji Loki še uprizarjali pasijonske procesije …«.[1]

Avtor je tako na zanimiv način ohranil dele stare orgelske omare in jim vdahnil novo življenje. Pridite in se sami prepričajte. Razstava bo na ogled do 8.5.2022.


[1] www.druzina.si/clanek/joze-bartolj-deske-ki-sem-jih-poslikal-so-v-casu-p-romualda-ze-rasle-v-gozdu, april 2022

Oglejte si tudi