Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
19°C
10°C
JUTRI
22°C
8°C
1809

Intervju z Metodom Ropretom

Ob podelitvi Zlatega certifikata ISSO 2021 za uspešni razvojni položaj občine


Zlati kamen je sistem za spodbujanje in spremljanje razvoja na ravni lokalne samouprave. Meri na tisto, čemur so lokalne skupnosti namenjene: zagotavljanje pogojev za dobro življenje. Zlati certifikat ISSO (informacijski sistem slovenskih občin) 2021 za uspešni razvojni položaj občine je prejela tudi občina Brezovica, ki trenutno zaseda 7. mesto. Ob tej priložnosti so opravili tudi intervju z županom občine Brezovica Metodom Ropretom. Našo občino opisuje kot relativno dobro stoječo, saj nas tja uvrščajo vse lestvice. V skladu z letnimi proračuni načrtujejo najbolj potrebne in najbolj primerne razvojne prioritete in jih v skladu z načrti brez težav izvajajo. Ocenjuje, da občina v bodoče ne bo imela kakršnihkoli težav pri zasledovanju razvojnih potreb.


Kakšni so vaši načrti za prihodnost in kje vidite priložnosti za razvojno prodornost občine?

Naši načrti za prihodnost so determinirani že iz preteklih mandatov. V osnovi zasledujemo dve ključni usmeritvi in sicer razvoj okoljske infrastrukture ter s tem povezano skrb za čisto okolje in zdravo pitno vodo, v nadaljevanju dograjevanje in povečevanje kapacitet družbene infrastrukture – vrtcev, vzgojno-izobraževalnih ustanov pa tudi športnih kapacitet pri naših izobraževalnih zavodih.


Ali v razvoju kraja aktivno vključujete občane in – če da – na kakšen način?

Smo ena redkih slovenskih občin, v kateri ima naših pet krajevnih skupnosti status pravnih oseb. Ta status jim prinaša tudi razpolaganje z avtonomnimi viri financiranja. V svetu krajevne skupnosti sedijo predstavniki ožjih okolij, ki najbolj poznajo prioritete posameznega kraja. Na ta način udejanjamo to participativnost in tovrsten proračun.


Se ukvarjate z zdravjem prebivalcev – torej s spodbujanjem zdravega načina življenja in drugih preventivnih aktivnosti na področju zdravja?

Že sama naša ključna razvojna usmeritev, skrb za zdravo bivalno okolje, prispeva k temu. Veliko k temu pripomore tudi naša lega, v osrednjem območju Ljubljanskega barja z izjemnimi naravnimi danostmi. Na eni strani imamo zametke Polhograjskih Dolomitov in na drugi obsežno zaledje Krimskega pogorja. V zadnjem obdobju veliko vlagamo prav v razvoj tovrstne infrastrukture, torej označevanje in postavljanje pohodnih poti, ki jih naši občani resnično s pridom uporabljajo. Po drugi strani imamo v naši občini Podkrimsko jezero in jezero na Rakitni, ki ob reki Ljubljanici nudita izjemne možnosti za oddih in rekreacijo občanov.


Kje so po vašem še priložnosti za pridobivanje sredstev za uresničevanje projektov želja, potreb občin?

Občine ves čas zasledujemo vse možnosti, ki se nam nakazujejo za kakršnokoli eksterno financiranje naših projektov. Teh možnosti je v zadnjem času kar veliko, kar je naša občina že v prejšnjih finančnih perspektivah s pridom izkoriščala in tako bo tudi v prihodnje. Morda bi si želeli nekoliko več podpore pri financiranju projektov družbenega standarda, sofinanciranja gradenj šol in vrtcev. Kot imam informacijo, se tudi na tem področju nekaj premika, tako da v prihodnje upam, da bomo tudi tukaj lahko izkoristili kakšna dodatna sredstva. Zasledujemo visoke standarde energetske učinkovitosti in s tem povezano uspešno črpamo sredstva Ekosklada.


Vaša vizija: kje vidite vaš kraj leta 2030?

Ocenjujem, da bomo največji preboj v naslednjem desetletju naredili predvsem na področju prometne problematike. To je ena od okoliščin, ki nekako omejuje razvoj naše občine, zaradi vsakodnevne obremenjenosti v jutranjih in popoldanskih konicah s prometom. Resnično daleč so že postopki za pričetek izgradnje avtocestnega izvoza, ki ga že pravzaprav dve, skoraj tri desetletja nestrpno pričakujemo. Z razbremenitvijo naših naselij z dnevnim prometom, bomo veliko prispevali h kvaliteti bivanja naših občanov. Nenazadnje tudi izdatno izboljšali varnost v prometu, kvalitetna prometna povezava pa prinaša tudi druge razvojne priložnosti in verjamem, da ga bodo naša podjetja s pridom izkoristila. Smo občina, ki ima preko tisoč družinskih podjetij, njen razvoj in razvoj podjetij je odvisen tudi od prometnih povezav. Imamo sicer bližino avtoceste, železniško povezavo, kvaliteten javni prevoz, ampak tudi sama interna ureditev je za razvoj ključnega pomena. V naslednjih nekaj letih bomo dokončno opremili z infrastrukturo vsa večja naselja, potem nam ostanejo še nekatera manjša. Do leta 2030 bomo tudi s tem zaključili. Sonaraven, skladen razvoj naše občine bo tudi v prihodnje potekal naprej, brez nekih pretresljivih sprememb na tem področju.


Eva Povirk

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi