Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Brezovica
JUTRI
22°C
12°C
PET.
22°C
12°C
Oceni objavo

PO POMOČ ZA VLAGANJE ZAHTEVKOV TUDI NA KGZS - Vloge za trošarine samo še v elektronski obliki

Vlaganje zahtevkov za povračilo trošarine bo možno tudi na KGZS – Kmetijsko gozdarskih zavodih.

Vlaganje zahtevkov za vračilo trošarine je eden enostavnejših postopkov za različne vloge v kmetijstvu, ki so vezane na subvencije, olajšave, podpore, razpise itn. Do sedaj so se zahtevki za vračilo trošarine vlagali na papirnih obrazcih, zadnja tri leta pa je bilo mogoče tudi prostovoljno elektronsko vlaganje zahtevkov v sistemu eCarine.


Od letos je vlaganje vseh zahtevkov za vračilo trošarine, tudi za gorivo porabljeno za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, mogoče le še v elektronski obliki.

Zahtevek se v elektronski obliki od letos vloži tudi za vračila, ki se nanašajo na davčno obdobje leta 2021, oz. za porabljeno gorivo v letu 2021 za fizične osebe (kmetje in lastniki gozdov), ki zahtevek vlagajo enkrat letno.

Elektronski zahtevek za vračilo trošarine se vloži v informacijski sistem za predložitev dokumentov s področja trošarin (IS E-TROD), do njega pa se dostopa preko sistema eDavki. V sistem je vstop mogoč z uporabniškim imenom in geslom ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije bo za vse zainteresirane organizirala izobraževanja prek spleta o vnosu zahtevkov za povračilo trošarine. Prvo od teh bo v četrtek 3. 2. 2022 ob 9. uri organiziral KGZS - Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana, povezava bo objavljena na spletni strani zavoda.

Za vlaganje elektronskih zahtevkov pa je mogoče pooblastiti tudi drugo osebo, tako fizično kot pravno, npr. kmetijsko gozdarski zavod. Po izkušnjah z elektronskim vlaganjem zahtevkov za vračilo v zadnjih treh letih, je informacijski sistem za trošarine nekoliko manj prijazen do uporabnika kot sistem eDavki. Je pa razumljivo, da niso vsi upravičenci tako vešči dela z računalnikom in vnašanjem podatkov v sistem, zato na KGZS ocenjujemo, da bo veliko kmetov za vlaganje zahtevkov še vedno pooblastilo druge izvajalce.

Obrazec pooblastila ni predpisan, mora pa vsebovati vse podatke, potrebne za pooblaščanje. Na KGZS - Zavodu Ljubljana so že pripravili ustrezen obrazec, ki je na voljo na spletnih straneh zavoda, na spletnih straneh KGZS in strojnih krožkov, pa tudi na izpostavah Javne službe kmetijskega svetovanja na vseh zavodih.

Priporočamo, da se za vse dodatne informacije v zvezi z vlaganjem zahtevkov za trošarine obrnete na vašega kmetijskega svetovalca.

Več in podrobneje o uveljavljanju trošarin po novem pa na spletni strani Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije na povezavi.

Oglejte si tudi