Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Ela Kogovšek in Terezija Avšič zmagovalki literarnega natečaja

Vrhnika, 7. marec – V veliki dvorani Cankarjevega doma na Vrhniki je potekala slovesna razglasitev zmagovalcev literarnega natečaja »Najbarjanska zgodba«.

Po mnenju komisije, ki so jo sestavljale Barbara Majcen (predstavnica KD Mah teatra), Sonja Žakelj (direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika) in Tatjana Oblak Milčinski (pisateljica, mag. etnologije, koordinatorka kulture na ZIC Vrhnika), sta najboljšo zgodbo napisali Ela Kogovšek iz OŠ Ivana Cankarja Vrhnika in Terezija Avšič iz brezoviške šole. Ela je pod mentorstvom Tadeje Voljč napisala zgodbo »Izguba«, v kateri na čuteč način pripoveduje o izgubi ljubljene osebe, Terezija Avšič pa je pod mentorstvom Andreje Dobnikar napisala »Zaklad življenja«, kjer junakinja zgodbe spozna, da zaklad življenja iz dedkove legende ni zlato, ampak naše življenje. Organizator je letos prvič uvedel tudi podelitev »prehodnega pokala«, steklene skulpture, ki bo zaradi delitve prvega mesta, pol leta na Cankarjevi šoli, pol leta pa na brezoviški.

Na drugem mestu je pristala »Barjanska zgodba o izgubljenem fantku«, ki jo je zapisala Ula Kralj iz OŠ Ivana Korošca Borovnica z mentorico Aleksandro Belšak, tretje mesto pa sta si delili zgodbi »Jama borovniške bande« – avtorja Matevža Jevnikarja iz OŠ Ivana Korošca Borovnica (mentorica  Aleksandra Belšak) in »Vidra, ki se je povzpela na Krim« avtorja Marka Goloba iz OŠ Antona Martina Slomška (mentorica Ranka Keser).

Literarni natečaj za »Najbarjansko zgodbo« je potekal od prvega novembra do 10. februarja. Udeležilo se ga je 34 učencev od 6. do 9. razreda iz osnovnih šol Log – Dragomer, Horjul, Dobrova, Polhov Gradec, Preserje, Borovnica, Brezovica in Ig ter vrhniški osnovni šoli Antona Martina Slomška in Ivana Cankarja.  

Kot je dejal Miran Setnikar iz Mah teatra, ki je bil pred leti pobudnik za omenjeni literarni natečaj, poskušajo mlade s pisanjem spodbuditi k zavedanju in ohranjanju naravnega okolja in kulturnih običajev Ljubljanskega barja in Polhograjskih Dolomitov. »Prvo leto je bil natečaj izveden samo v OŠ Log – Dragomer, lansko leto se je v organizacijo vključil tudi Zavod Ivana Cankarja, Knjižnica Ivana Cankarja ter območni izpostavi JSKD Vrhnika ter Ljubljana okolica. Sodelovalo je sedem osnovnih šol, letos že deset. Vse poslane zgodbe v našem društvu skrbno arhiviramo, nekatere izmed njih pa bodo v bodoče lahko zaživele tudi v drugi obliki.«

Eno takih zgodb si je občinstvo lahko ogledalo tudi na razglasitvi rezultatov, ko so članice mladinske sekcije Mah teater (Tea Miškič, Anja Žavbi, Evelin Lukek, Pika Rakoše in Luna Črešnovar pod vodstvom mentorice Vesne Kučan) uprizorile lutkovno igrico ene od zgodb  iz prvega natečaja: »Štorklja izgubi svoje gnezdo«, avtorice Tjaše Vehar. Program je popestrila tudi videoprojekcija kratkega filma o Ljubljanskem barju Krajinskega parka Ljubljansko barje.  

 

Gašper Tominc

 

Prireditev je potekala v organizaciji območnih izpostav JKSD Vrhnika in Ljubljana okolica, Zavoda Ivana Cankarja Vrhnika, Cankarjeve knjižnice Vrhnika ter Kulturnega društva Mah teater. Pokrovitelj srečanja je bilo podjetje CGP Novo mesto. Nagrade za vse literate pa so poleg organizatorjev prispevale Občine Borovnica, Brezovica, Dobrova – Polhov Gradec, Horjul, Log – Dragomer in Vrhnika, JZ Krajinski park Ljubljansko barje  ter Državna založba Slovenije.

Oglejte si tudi