Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
15°C
JUTRI
24°C
14°C
Oceni objavo

Čez 5 let po poti Rakiškega jambora

V spomin na postavitev znamenitega Rakiškega jambora leta 2019 sta TD Rakitna in TD Menišija organizirala pohod in izlet po poti Rakiškega jambora. TD Menišija je 10.5.2024 organiziralo 3 dnevni pohod sedemčlanske skupine iz Rakitne do Križa pri Trstu. Pohod so začeli v Rakitni na vaškem trgu, kjer se jim je pridružilo tudi nekaj članov TD Rakitna. Rakiški kaplan Gregor Rogelj jim je v priložnostnem nagovoru zaželel srečno pot in jim podelil blagoslov. Nato smo skupaj odšli do replike jambora, od koder so Meniševci krenili na svoj pohod.

Naslednji dan je TD Rakitna ob pomoči župana naše občine gospoda Metoda Ropreta, ki se je izleta tudi udeležil, organiziralo izlet po jamborni poti od Rakitne do obmorske vasi Križ pri Trstu.

Tam nas je sprejel inženir ladjedelništva gospod Franko Košuta – ustanovitelj in ravnatelj ter avtor razstave Ribiškega muzeja v Križu.

Ob samem prihodu v Križ smo se poklonili spominu 71 Kriških fantov in mož, ki so padli v boju proti nacifašizmu. Predstavnik vasi Križ, Franko Košuta in naš župan Ropret so položili venec k spominskemu obeležju.

Nato smo obiskali Ribiški muzej. G. Košuta nam je predstavil bogato muzejsko zbirko predmetov in dokumentov o zgodovini slovenskih ribičev in o posebni tehniki njihovega lova na tune, pri čemer so uporabljali posebne čolne iztesane iz enega kosa debla – imenovane ČUPA. Organiziral je tudi lep nastop ženskega in moškega zbora iz Križa v dvorani Kriškega kulturnega doma, ki nosi ime Kriškega slikarja Alberta Sirka. Ob tej priložnosti sta nas nagovorila g. Košuta in župan Ropret.

Sledilo je kosilo na slovenski turistični kmetiji BIBC v Križu. Po kosilu smo skupaj s Kriškimi pevci na dvorišču zapeli nekaj pesmi. Imeli smo res lepo doživetje. Pozno popoldne smo se odpeljali proti domu navdušeni nad izletom.

Za dobro razpoloženje po poti so skrbeli Darko Jerina, ki nam je pokazal in opisal pot jambora iz Rakitne preko Cerknice, Rakeka in dalje čez Planino, Belsko, Landol in Razdrto in nato do Trsta in Križa. Na Belskem so nas člani TD Podgura pogostili s prigrizkom in nam razkazali Kozolec iz leta 1883 z bogato zbirko starega kmečkega orodja.  Vida Slavič nam je prebirala resne in šaljive zapise in pesmi o furmanih in našem jamboru. S harmoniko nas je zabaval Sandi Podlesnik iz Brezovice.

Gotovo se vprašate od kod in kdaj stiki med TD Rakitna in g. Košuto.

Ob otvoritvi replike Rakiškega jambora leta 2019 je pripravljalni odbor prireditve povabil g. Košuto, ki je poznal zgodbo o jamboru, da je pozdravil dogodek v imenu Slovencev na Tržaškem. Ob tej priložnosti se je porodila ideja o nekakšnem »pobratenju« občine Brezovica in slovenske vasi Križ pri Trstu. Naš izlet je bil prva poteza uresničitve te ideje. Pri TD Rakitna in TD Menišija želimo, da bi ta pohod in izlet postala tradicionalna oblika spominjanja na Rakiški jambor in njegov prevoz v Trst leta 1894. Morda bo to sčasoma postalo zanimiv del turistične ponudbe našega območja.

Upravni odbor TD Rakitna se zahvaljuje vsem udeležencem izleta in vsem sodelujočim. Posebna zahvala gre županu Ropretu, Frankotu Košuta in seveda Darku Jerina, Viki Grašič za vso pripravo in organizacijo izleta ter Joži Jamnik za kulinarične dobrote.                             

Matija Kovačič, TDR

Oglejte si tudi