Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

Blagoslov in otvoritev likovne razstave Jože Bartolj - Škofjeloški pasijon

Albina Kržič (KUD Hrošč)

Dan po pepelnični sredi smo v Kulturnem domu Podpeč pripravili otvoritev likovne razstave Škofjeloški pasijon Jožeta Bartolja. Obiskovalce je v imenu Kulturno - umetniškega društva Hrošč pozdravila Helena Mazi Golob. S svojo prezenco in spretno besedo je povezovala dogodek v zaokroženo celoto. Najprej nas je nagovorila magistra Bernarda Stenovec. Umetnostna zgodovinarka je predstavila avtorja in likovna dela. Nagovor je bil zelo globok in spodbuden. Njene besede, so med obiskovalci odmevale še dolgo po dogodku. Sledil je nagovor preserskega župnika Jožeta Trevna, ki je razstavo tudi blagoslovil. Nagovoril nas je tudi avtor likovnih del gospod Jože Bartolj. Zahvalo je prejel domačin Feliks Pušenjak. Feliks je med drugim Bartolja spodbudil k ogledu stare orgelske omare. Kulturni program dogodka so oblikovale Drumlce iz Viča. Drumlce so ženska vokalna zasedba, ki se posveča iskanju in izvajanju ljudskih pesmi. Izvedle so postne ljudske pesmi, ki so stare in redko slišane. Z njimi sodeluje tudi Darja Pušlar, domačinka iz Goričice. Umetniška vodja Drumlc je gospa Helena Urbančič. Za nič kaj postno pogostitev so poskrbele domačinke iz Društva žena in deklet Krim. Prejele so zahvalo, ki jo je prevzela gospa Angelca Šuštaršič. Nad tehnično izvedbo dogodka sta bedela Borut Šorn in Tomaž Samec.

Še nekaj besed o sami razstavi Škofjeloški pasijon

Stara orgelska omara iz cerkve sv. Vida v Preserju, ki ni služila več svojemu namenu, je pritegnila ustvarjalca Jožeta Bartolja, ki ustvarja na star les. Bartolj je nato, kot nosilec za svoje poslikave, uporabil kar delno restavrirane kose orgelske omare z vsemi sledovi preteklega konservatorsko-restavratorskega posega. Pred slikanjem je na elemente nanesel zgolj lak, nato pa jih poslikal v akrilni tehniki. Poslikal jih je z 12 prizori Škofjeloškega pasijona. Prva razstava je bila v okviru predstavitve 17. izvoda Pasijonskih doneskov marca 2022 v Sokolskem domu v Škofji Loki, njegova dela pa je predstavila mag. Bernarda Stenovec. Sledila je predstavitev del v prostorih Radia Ognjišče.

Februarja 2023 smo skupaj s KUD Hrošč organizirali razstavo v Kulturnem domu Podpeč pri Brezovici, kjer pa smo jo dopolnili še s konservatorsko-restavratorskim delom. Dopolnili smo jo s predmeti, ki jih hrani Župnija Preserje in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije – Restavratorski center iz Ljubljane. Obiskovalce smo informirali, da iz cerkvenega prostora sv. Vida niso odstranili zgolj orgelske omare, ampak tudi stenske slike Mateja Trpina, katerih del je bil predstavljen tudi na razstavi. Obiskovalci so lahko dobili vpogled v postopek izdelave in snemanja stenskih slik, hkrati pa smo opozorili na problematiko snetih originalov, načina hranjenja in možnosti prezentacije. Organizirali smo tudi delavnice odkrivanja stenskih slik za vrtčevske in šolske otroke.


Oglejte si tudi