Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Brezovica
DANES
8°C
4°C
JUTRI
9°C
3°C
Oceni dogodek

Fižol fest v Vnanjih Goricah

Organizator: ZAVOD CREATUS - ZAVOD ZA UMETNIŠKO USTVARJANJE
Kontaktni podatki organizatorja: Izet Đogič, +386 (0)51 373 075.
Vstopnina: Vstop prost

Na kulinaričnem tekmovanju se bodo predstavile različne fižolove jedi, ki jih bodo pripravljale prijavljene ekipe iz različnih društev, šol in drugih prijavljenih skupin. Gre izključno za jedi iz Slovenije, kar pomeni, da so tokrat iz tekmovanja izključene jedi kot so Pasulj, Prebranac, Tavče gravče in podobne jedi iz ostalega območja Balkana.

 

Tekmovanje bo torej potekalo iz jedi v stilu: Fižolova jota (s kislim zeljem ali repo), Fižolova solata s čebulo in bučnim oljem, Fižolova juha z rezanci, Fižolov namaz na domačem kruhu, Fižolova enolončnica z zelenjavo, Fižolove palačinke s slanim nadevom, Fižolovi cmoki kot priloga ali glavna jed, Matevž kot priloga, Fižolov golaž (mesni ali veganski), Fižolov kruh ...


Organizator zagotovi:
• fižol (osnovna količina izluščenega fižola za vsako ekipo)
• mizo za pripravo in kuhanje
• plinski gorilnik in plin (ekipe lahko prinesejo tudi svojega)
• osnovne sestavine; olje (1l), sol (1kg), poper (150g)

Ekipe same prinesejo:
• posodo, pribor, deske, nože, kuhalnice
• dodatne sestavine (meso, zelenjava, ostale začimbe …)
• vse potrebno za postrežbo in dekoracijo.


Vsaka ekipa je odgovorna za ustrezno čistočo svojega prostora in posodo, kot narekujejo sanitarna pravila v kuhinji.
Fižol je obvezna sestavina vsake jedi. Ekipe lahko izbirajo med tradicionalnimi jedmi (jota, solata, fižolova juha …) ali pripravijo izvirne kreacije (npr. fižolov zavitek stare mame).
Vsaka ekipa pripravi eno glavno jed ali dve manjši jedi (npr. predjed in solata) za komisijo in obiskovalce.


Potek tekmovanja
• Postavitev ekip: od 13:00 ure
• Kuhanje: od 14:00 do 17:00 ure
• Predstavitev jedi: 17:10
• Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad: ob 20:30 uri

Za najboljšo fižolovo jed bodo glasovali obiskovalci in strokovna žirija. Zmagovalna ekipa prejme prehodni pokal "Zlata prekla" in praktične nagrade.

Ekipe se lahko še vedno prijavijo na fizolfest@gmail.com

Za potešitev žeje in lakote med pripravo jedi in celotnem dogajanju bo poskrbel Simon's BBQ & Catering s fižolovimi poslasticami.

 

Hkrati bo ob tekmovanju potekal bogat plesno glasbeni program pozno v noč.

 

Se vidimo

Zavod Creatus

Oglejte si tudi