Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
9°C
NED.
26°C
12°C
Oceni objavo

Župan voščil Alojziji Balon za 100. rojstni dan

V mesecu aprilu je v krogu svojih domačih, prijateljev ter zaposlenih v Domu upokojencev Brežice svoj častitljivi življenjski jubilej obeležila Alojzija Balon. Praznovanja se je udeležil tudi župan Ivan Molan, ki je slavljenki čestital za 100. rojstni dan in ji zaželel obilo zdravja ter vsega dobrega. Čestitkam so se pridružili tudi predsednik Krajevne skupnosti Kapele, Ivan Borošak, predsednica KO RK Kapele, Albina Zorčič, in župnik Vlado Leskovar.

O slavljenki so domači zapisali: Alojzija Balon se je rodila 11. 4. 1924 v Kapelah pri Brežicah mami Mariji in očetu Alojzu kot osmi otrok, tri leta kasneje se je rodil še najmlajši brat Vinko. Nekateri bratje in sestre so v tem obdobju odšli po svetu (Nemčija, Hrvaška…), ostali pa so živeli na domači kmetiji.

 V zgodnjem otroštvu sta se najbolj povezala z najmlajšim bratom, vsi ostali bratje in sestre so bili precej starejši in zaradi dela na kmetiji niso imeli več časa za otroško igranje. Jeseni 1941 je bila cela družina, ki je takrat živela na domači kmetiji, izseljena v Nemčijo. Spominov iz tega obdobja je veliko, predvsem o trdem skoraj suženjskem delu in trpljenju, sem ter tja pa tudi kakšen prijetnejši saj je bilo to obdobje odraščanja.

Po vrnitvi iz izseljeništva leta 1945 je najmlajši brat moral na služenja vojaškega roka, ona pa je z mamo in očetom ostala na kmetiji. Po smrti očeta (1957) sta živeli z mamo sami.

Po smrti mame (1970) sama ni več zmogla težkega dela na kmetiji. Poiskala si je zaposlitev in nekaj let kasneje s trebuhom za kruhom odšla na delo v Nemčijo. Tam je bila 16 let, ves čas pa je bila zelo na vezana na dom v Kapelah.

Svoje družine si ni nikoli ustvarila, vedno pa je bila zelo navezana na mlajšega brata, zato so skupaj z njim in njegovo ženo na mestu stare domačije postavili novo hišo, v katero so se preselili po upokojitvi.

Leta 2012 je brat umrl, ostali sta sami s svakinjo. Do leta 2018 sta še zmogli živeti samostojno, vendar pa se je svakinja zaradi zdravstvenih težav morala preseliti v Dom upokojencev Brežice. Kmalu za njo se je v dom upokojencev preselila tudi Alojzija, saj tudi ona ni več zmogla samostojnega življenja v hiši.

V domu upokojencev sta »nadaljevali« skupno življenje, žal pa je svakinja umrla februarja 2023. Alojzija pa je v domu upokojencev dočakala tudi 100. rojstni dan, ki smo ga proslavili 11. 4. 2024 .

Oglejte si tudi