Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

Z gregorčki pomladi naproti

Na predvečer ptičje svatbe in dneva zaljubljencev 11. marca, je bilo ob malem Preserskem jezeru, ki obkroža »preserski otok ljubezni«, še posebej živahno, saj se je v organizaciji Turističnega društva Braslovče in Ribiške družine Šempeter odvil dogodek Z gregorčki pomladi naproti.

Kljub temu, da prvi začetki »metanja luči v vodo« ne izhajajo iz Savinjske doline, pa je tudi tukaj živelo veliko kovačev, žagarjev, mlinarjev, krojačev in drugih rokodelcev, ki so se veselili daljšega dne in dela brez luči. Prav v tem času  je tudi ptičje petje vse živahnejše in je dan sv. Gregorja ne le dan »metanja luči v vodo« temveč tudi dan »ko se ptički ženijo«, dan pomladi in zaljubljencev.

Ob jezeru so se v spremstvu staršev, dedkov in babic zbrali malčki in učenci OŠ Braslovče ter podružničnih šol Gomilsko, Letuš in Trnava. Ladjice, po večini izdelane iz naravnih materialov, so  najprej razstavili, njihovim spustom v vodo pa so člani turističnega društva vsaki ladjici dodali svečko. Ladjice, s prižganimi svečkami, so v vodo polagali člani PGD Parižlje-Topovlje, ki že vsa leta, od kar dogodek poteka, ubrano in aktivno pristopijo k delu in poskrbijo za varno izpeljavo dogodka. 

V Turističnem društvu Braslovče, so še posebej veseli, da je OŠ Braslovče skupaj s podružnicami izdelavo »gregočkov« vključila v enega izmed svojih številnih projektov, v vzgojno učni načrt, kar prispeva k ohranjanju navad in običajev iz življenja ljudi v preteklosti ter k skrbi za zdravo in čisto okolje že pri najmlajših. Letošnje  prireditve se je z » gregorčki« udeležilo tudi veliko obiskovalcev iz sosednjih občin. Vsako leto večje število obiskovalcev pa pomeni, da prireditev na območju naše občine postaja že tradicionalna.

PAVLINA RIBIZEL, TD BRASLOVČE

Oglejte si tudi