Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Odprtje novih prostorov Osnovne šole Braslovče

V petek, 14. maja, smo v Braslovčah namenu predali 1.320.704 evrov vredni prizidek k Osnovni šoli Braslovče, v katerem je svoje lastne prostore prvič pridobila Glasbena šola Risto Savin Žalec. Za sofinanciranje investicije je Občina pridobila tudi 207.115 evrov nepovratnih sredstev Ekosklada iz naslova energetsko učinkovite gradnje. Poleg ministrice za izobraževanje in šport dr. Simone Kustec se je slovesnosti udeležil tudi poslanec Državnega zbora RS Aleksander Reberšek.

V uvodnem nagovoru je župan Tomaž Žohar  izpostavil, da je današnji dan izredno pomemben za izobraževalni proces v naši lokalni skupnosti. »Glede na trend priseljevanja v našo občino je novi prizidek k osnovni šoli izrednega pomena. Ves čas se namreč trudimo nuditi izredno dobre pogoje za izobraževanje in razvijanje talentov naših otrok.« V prizidku, katerega izgradnja je trajala približno pol leta, je šest novih učilnic, kabineti, garderoba in dvigalo za gibalno ovirane učence. Za približno tretjino je razširjena tudi obstoječa jedilnica in zgrajenih šestdeset novih javnih parkirnih mest.

Slovesnega odprtja se je udeležila tudi ministrica za šolstvo, izobraževanje in šport dr. Simona Kustec, ki je povedala, da danes ni velik dan le za Braslovče, temveč za celo državo. Vsaka nova pridobitev na šolskem področju namreč pomeni krepitev znanja za celo državo. Ta investicija se je zgodila v času zahtevnih razmer, v času epidemije covida-19, kar je za izobraževalni proces na šoli pomenilo še večji izziv, prav tako pa glasbeno šolo, ki je v prizidku  pridobila nove učilnice. »Slovenske osnovne šole in vrtci krvavo potrebujejo naložbe. Pred dobrim mesecem smo po desetih letih razpisali pomoč za sofinanciranje tovrstnih naložb. Prejeli smo trikrat več vlog za sofinanciranje, kot smo zmožni glede na proračun to tudi ponuditi,« je pojasnila ministrica.

»Prostorne in lepo opremljene prostore bomo z veseljem uporabljali, še bolj pa, ko se bodo ukrepi sprostili in bomo imeli kabinetni pouk. Novi prostori, sodobno pročelje šole, urejena okolica bodo vsak dan znova klicali učence, starše, zaposlene, da sprejmemo nove izzive. Najlepša hvala ustanoviteljici in vsem, ki so kakorkoli pomagali, da bodo braslovški učenci znanje nabirali v prenovljeni šoli,« je bila zadovoljna mag. Marija Arh, ravnateljica OŠ Braslovče, ki jo na štirih lokacijah, na treh podružničnih šolah in matično obiskuje skupaj 525 učencev.

Nič manj zadovoljen ni bil ravnatelj žalske glasbene šole Risto Savin mag. Gorazd Kozmus, ki je v govoru poudaril:« Naš oddelek v Braslovčah je najmlajši. Morda ravno zato tudi najhitreje rastoč. V novih prostorih bomo našim učencem lahko nudili izjemne pogoje za glasbeno izobraževanje. Hvala vsem, ki sta kakor koli pripomogli, da imamo sedaj odlične prostore za delo.«

S prerezom traku so simbolično nov prizidek predali namenu ministrica za šolstvo in izobraževanje dr. Simona Kustec, župan Občine Braslovče, Tomaž Žohar, ravnatelj Glasbene šole Risto Savin Žalec mag. Gorazd Kozmus in ravnateljica OŠ Braslovče mag. Marija Arh. Nov prizidek je po prerezu traku blagoslovil braslovški župnik msrg. Martin Gosak, šola pa je izdala šolsko glasilo Naj ti povem …

V krajšem kulturnem programu sta nastopili učenki Vita Planko (harmonika) in Tina Planko (klavir) s skladbo Veseli vrtiljak z mentorico Nataliia Ermakovo, prof.

Tone Tavčer 

Oglejte si tudi