Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Še vedno poskuša ostajati pozitiven in hvaležen za življenje

Rok Seidl iz Pongraca je star 23 let. Pri 17-ih letih starosti se je huje poškodoval in je že 6-to leto na invalidskem vozičku. Življenje pred nesrečo je bilo polno energije; adrenalina in sreče, bil je živahen. Čas je rad preživel v naravi s prijatelji in živalmi, veselilo ga je delo na sosedni kmetiji in pri babici, kjer se je veliko naučil; pomagal ji je pri košnji, hranjenju živali ter vsakdanjih opravilih, kar mu je veliko pomenilo.

Prišel je dan, ki mu je spremenil življenje: »Na cesti blizu doma sem zapeljal na bankino, volana nisem mogel več nadzirati in zavil sem z ceste. Pred prihodom reševalcev sem bil pri zavesti in že telesno hrom od vrata navzdol, odpeljali so me na urgentni center Splošne bolnišnice Celje, kjer sem bil takoj hospitaliziran. Zaradi poškodbe 3.-4. vratnega vretenca in poškodovanega živčevja sem ostal hrom, potem so sledila razna razgibavanja in transport z invalidskim vozičkom,« je povedal Rok.

Po 3-eh mescih okrevanja so ga napotili na rehabilitacijski center URI Soča, kjer je nadaljeval zdravljenje. Sčasoma je začel delno premikati levo roko in se učil upravljanja z električnim vozičkom ter umivati zobe. Potrebna je bila prenova in prilagoditev bivalnega prostora njegovim potrebam. Na začetku so ga domov vozili v osebnem vozilu, kar je bilo zaradi neprilagojenega avtomobila zelo naporno. Potrebovali so večji avto, ki je posebej prilagojen. Starša sta takrat zbrala svoje prihranke in kupila kombi. Zaradi dragih cen vozil sta bila primorana kupiti starejši kombi, ki mu je kljub pogostim okvaram do sedaj omogočal normalen prevoz.

Po zaključeni rehabilitaciji je odšel domov, kjer so se s starši učili in navajali novega življenja, kljub težki situaciji so se navadili in začeli živeti s tem. »Kolegi in kolegice so me še vedno obiskovali in podpirali, seveda pa je tudi to sčasoma minilo, ostali so le še pravi prijatelji, mama in brat, ki mi vsakič polepšajo dan in dajo moč za življenje. Še vedno poskušam ostajati pozitiven in hvaležen za življenje,« je dejal Rok.

Težke dni in situacije si popestri z glasbo, sprehodi, fotografiranjem, sproščanjem v naravi, druženjem s prijatelji, itd. Živi aktivno življenje, ki ga hoče začeti znova in uspeti v balinčkanju. Rok je povedal: »Enkrat sem se že preizkusil v tem športu in bilo mi je všeč, a zaradi dolgih voženj na treninge in ne ravno odličnega stanja vozila se še nisem odločil za to. Upam da bom v kratkem imel lažji in bolj udoben prevoz ter se aktivno začel ukvarjati z boocho, mogoče tudi na paraolimpijskih tekmovanjih.«

Prilagojeno vozilo, ki ga je Rok uporabljal do sedaj, je dotrajano, zato upa, da si bo lahko zagotovil novega s pomočjo donacij posameznikov in podjetij.

Pomagajmo Roku do novega vozila. Prosimo, donirajte finančna sredstva na

TRR: SI56 6100 0002 7180 620, sklic: SI00 11, namen: Pomoč Roku, naziv: RKS – OZ Žalec ali preko

SMS-donacij: pošljite sporočilo SMS s ključno besedo ZID5 na številko 1919 in prispevali boste 5 EUR za pomoč pri nakupu prilagojenega vozila za Roka. Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha, T-2 in A1. Pravila in pogoji za sodelovanje pri storitvi SMS-donacija s o objavljeni na spletni strani https://zalec.ozrk.si/.

Akcija zbiranja finančnih sredstev je do 30. 6. 2023. HVALA VAM!

Oglejte si tudi