Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Žalec ob 60-letnici pripravila slavnostno akademijo

Gasilska zveza Žalec je v petek, 26. junija, v počastitev 60-letnice svojega delovanja in Dneva gasilcev Gasilske zveze Žalec na Šlandrovem trgu v Žalcu pripravila slavnostno akademijo. Praznovanje pa se je že popoldne pričelo delovno.
Pod geslom Skupaj rešujemo, skupaj tudi praznujemo so se na Šlandrovem trgu poleg gasilcev predstavili žalski policisti, celjska nujna medicinska pomoč, slovenska vojska in Kinološko društvo reševalnih psov Celje. Zatem so prostovoljna gasilska društva iz žalske gasilske zveze pripravila tri prikaze. Zelo zanimiv tako za gledalce kot same gasilce je bil prikaz ukrepanja v primeru sumljive pošiljke z belim prahom, ki so jo po scenariju vaje prejeli na žalskem davčnem uradu. Gasilci morajo biti zaščiteni s posebnimi oblekami, strogo določen pa je tudi postopek ravnanja in prenosa sumljive snovi.

Gasilci so nato prikazali intervencijo v primeru prometne nesreče, kjer je zelo pomembna tehnična opremljenost, še bolj pa usposobljenost in previdnost pri reševanju poškodovanih oseb. Prav tako so prikazali, kako ukrepati v primeru nenadnega srčnega zastoja. Bistveno je, da z oživljanjem takoj pričnejo že očividci, pred prihodkom nujne medicinske pomoči pa tudi gasilci prevzamejo ukrepanje z defibrilatorjem.

Zvečer je na Šlandrovem trgu potekala slavnostna akademija, ki se je ob spremljavi Godbe Liboje pričela s prihodom častne enote 60-ih gasilcev za 60 let Gasilske zveze Žalec. Zatem je mimo prizorišča akademije pripeljalo 66 vozil 32 prostovoljnih gasilskih društev žalske zveze.

Med gosti na akademiji so bili poleg županov občin, katerih prostovoljna gasilska društva so vključena v Gasilsko zvezo Žalec, tudi direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša in celjski škof Stanislav Lipovšek, osrednja gostja in slavnostna govornica pa je bila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki je gasilkam in gasilcem čestitala za jubilej ter se jim zahvalila za požrtvovalnost in nesebičnost.

Ministrica je napovedala, da bo v novem nacionalnem programu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami znova izpostavljen status gasilcev oziroma vseh prostovoljnih reševalcev.  Uveljavljene naj bi bile stimulativne rešitve predvsem na zavarovalniškem, socialnem, pokojninskem in davčnem področju.

Uradni del akademije se je končal z odhodom častne enote in praporov, kulturni program pa je nadaljevala celjska skupina Coda Express.

Povezave

www.gz-zalec.si

Oglejte si tudi