Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

ODPRTJE NOVE OBČINSKE KNJIŽNICE V BRASLOVČAH

DPRTJE NOVE OBČINSKE KNJIŽNICE V BRASLOVČAH

Torek, 20. 9. 2016, bo zapisan kot pomemben mejnik na poti knjižničarstva v Občini Braslovče. Tega dne je uradno odprla vrata nova Občinska knjižnica Braslovče, ki je ena od 11-ih enot, za katere strokovno skrbi Medobčinska splošna knjižnica Žalec. 

Nova knjižnica, ki je v Domu kulture v Braslovčah, je negovalka braslovške preteklosti, obenem pa vez s prihodnostjo. Opremljena je z motivi iz časa žovneških, sočasno pa je v njej moč opaziti najsodobnejše trende na področju knjižničarstva.

Začetki knjižničarstva v Braslovčah so povezani z zgodovino Prosvetnega, takrat Bralnega, društva, katerega ustanovni datum sega v leto 1888. Glavna dejavnost društva je bila knjižnica, ki je delovala v cerkveni hiši. Leto kasneje je pričel delovati tudi pevski zbor. 

Obe vojni sta delovanje knjižnice zelo ohromili. Večkrat je bilo delovanje tudi prekinjeno.
Aktivnost braslovške knjižnice je pričela naraščati po letu 1982, ko jo je vodila vzgojiteljica Marjana Pustoslemšek. Njej so sledile nekatere domačinke, med njimi tudi Nataša Prislan, pa Sonja Jezernik in občasno Anja Jezernik. Od leta 2008 pa v knjižnici dela Laura Jelen.

Iz skromnih prostorov v občinski stavbi, ki so sicer nudili domačnost, vendar so bili že davno preutesnjeni, saj so merili le 80 m2, se je knjižnična zbirka, ki šteje 15 700 enot, preselila v svetel, sodobno opremljen prostor, s prekrasnim pogledom na hmeljeva polja in Goro Oljko. Meri 170 m2. V souporabi pa je še avla, ki ima kar 210 m2.

V kulturnem programu, ki sta ga povezovala Irena Štusej in Matic Herodež, so sodelovali: 
- Moški pevski zbor Karla Viranta, ki ga vodi Anja Jezernik in deluje kot sekcija Prosvetnega društva Braslovče,
- Zasebni vrtec Bambi, enota Veronikin kotiček, z vodjo Tajo Steblovnik,
- Braslovški Ajnzarji,
- Otroško plesno gledališče Braslovče, s koreografinjo Ano Vovk Pezdir,
- Tina Cizej, učenka Glasbene šole Risto Savin Žalec, njena mentorica je profesorica Tanja Miklavc, na klavirju pa jo je spremljala profesorica Irena Kralj,
- Kulturno društvo plesa in animacij, ki ga vodi Zinayida Volk,
- osmošolki Osnovne šole Braslovče, njuna mentorica je bila Tatjana Jelen,
- članice Braslovškega odbojkarskega kluba ter
- člani Gasilskega društva Braslovče.
Zbrane sta nagovorila župan Občine Braslovče Branimir Strojanšek in gost, ki je s svojo prisotnostjo počastil slovesnost, pisatelj Tone Peršak, minister za kulturo Republike Slovenije.

Slavnostna govornica je bila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. Dejala je: »Tej dolini se ni bati – ima bogato preteklost in ima svetlo prihodnost, kajti ima kar enajst knjižnic – ena od njih je Občinska knjižnica Braslovče - in 13 strokovnih delavcev, ki jemljemo svojo službo kot poslanstvo. Z največjim spoštovanjem skrbimo za ohranjanje naše preteklosti, sočasno pa stopamo na vlak tehnološkega napredka … V tej dolini je kultura močno zasidrana. Prepleta se z voljo, vztrajnostjo in pogumom. V tej dolini živimo ljudje, ki nismo predrzni, smo pa drzni. Upamo se povzpeti iz poprečja. In dokazujemo, da dobro knjižnico ustvarjajo ljudje.«

Novo knjižnico je blagoslovil župnik Milan Gosak, trak pa so prerezali minister za kulturo Tone Peršak, župan Občine Braslovče Branimir Strojanšek in direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik ob prisotnosti Julije Podkrižnik in Aljaža Stropnika, bivših učencev Osnovne šole Braslovče.

V sklepnem dejanju je župan Branimir Strojanšek predal Lauri Jelen, tamkajšnji bibliotekarki, monografijo Braslovče, ki jo je kot zadnjo knjigo postavila na knjižne police.

Večino gradiva smo knjižničarji preselili ob pomoči župana Branimirja Strojanška in njegovih sodelavcev, posebno doživetje pa je bilo selitev knjig z živo verigo. Ob taktu, ki ga je dajal Pihalni orkester Glasbene šole Risto Savin Žalec, ki ga vodi Januš Rasiewicz, in ob spodbudnih besedah Francija Podbrežnika, so številni občani preselili zadnje knjige. Njihove dlani so z najlepšimi željami pospremile knjige v nov dom.

Oglejte si tudi