Logo MojaObčina.si

Braslovče

DANES
19°C
1°C
JUTRI
19°C
4°C
ŽUPNIJA GOMILSKO
Deli
Družba in javne storitve, Verska organizacija

ŽUPNIJA GOMILSKO

Predstavitev

Župnijska cerkev sv. Štefana

Skoraj v sredini naselja Gomilsko stoji gomilska župnijska cerkev svetega Štefana, ki je nedvomno spadala k pražupniji Braslovče. V času cerkvenih reform, ki jih je izvedel cesar Jožef II. Habsburški konec 18. stoletja, je bila namreč med mnogimi drugimi novimi župnijami ustanovljena leta 1786 tudi lokalija na Gomilskem. Od tega leta dalje je imela samostojna župnija podružnične cerkve v Grajski vasi – sveti Krištof, v Šentrupertu – sveti Rupert in v Šmatevžu – sveti Matevž (Matej).

Podružnična cerkev sv. Krištofa

Nekako v sredini zgodovinsko znamenitega savinjskega »puntarskega« naselja Grajska vas stoji podružnična cerkev župnije Gomilsko cerkev svetega Krištofa. Cerkev je posvečena svetemu Krištofu mučencu, ki je živel v tretjem stoletju.


Podružnična cerkev sv. Ruperta

Sredi naselja Šentrupert v Savinjski dolini je pozidana istoimenska vaška cerkev, okoli katere je tudi manjše obzidano pokopališče. Cerkvena stavba je po nekdanjih pravilih postavljena pravilno, saj je smer postavitve vzhod – zahod s prezbiterijem na vzhodni strani in glavnim vhodom na zahodni strani.


Podružnična cerkev sv. Mateja

Cerkev svetega Matevža stoji na severnovzhodnem delu naselja Šmatevž pri Gomilskem v bližini dvorca Štravsenek (Schtrausseneg). Zanimivo, da sta v Sloveniji le dve cerkvi posvečeni svetemu Matevžu (Mateju).