Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

VEČER SLOVENSKE KULTURE V KANALSKI DOLINI

V Naborjetu so v petek, 22. marca, v Beneški palači, s prijetnim večerom že tradicionalno obeležili praznik slovenske kulture. Kot že vse od nastopa svojega prvega mandata se je dogodka udeležil tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, prvič pa tudi kobariški župan Marko Matajurc.

Večer slovenske kulture v Kanalski dolini je priredilo SKS Planika v sodelovanju z Glasbeno matico – Šolo Tomaža Holmarja, Združenjem don Mario Cernet in Občino Bled. Dogodka se je udeležil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik.

Nastopili so učenci Planikinih tečajev slovenščine, osnovnošolci iz Ukev in z Bleda, gojenci Glasbene matice – šole Tomaža Holmarja in blejski zbor Canticum Novum. Za tako pristno izvajanje vseh otrok v slovenskem jeziku, pa čeprav vsi nimajo slovenskih korenin, so zaslužne Alma Hlede, Eva Gregorčič, Sara Petrič, Elisa Kandutsch. Otroci se sicer po večini učijo tudi nemški in furlanski jezik. Kulturni program so zaokrožili še učenci Glasbene šole Tomaž Holmar, in sicer na klavirju Valentina Zanotto, na harmoniki Sebastian Figheli in na kitari Martina Bittolo. Zbor Canticum Novum je pod vodstvom Urške Župančič večer odprl s slovensko himno, zaključil pa s kratkim koncertom.

V uvodu je zbrane nagovorila predsednica SKS Planika dr. Nataša Gliha Komac, ki je med drugim izpostavila dejstvo, da je skupnost, brez možnosti razvijanja znanja maternega jezika in posledično kulture, obsojena na propad:

»Zato naj bosta nocojšnji zven in moč mlade slovenske besede spodbuda in sklep prihodnje ustvarjalne in samozavestne rabe slovenskega jezika ter za nadaljnja prizadevanja za bitje in žitje slovenske besede v jezikovno mešani stvarnosti Kanalske doline. Da bi slovenska beseda v Kanalski dolini preživela in živela in se še naprej prenašala iz roda v rod. Da bi vsi glavni akterji političnega, kulturnega in gospodarskega življenja mogli in znali združiti moči v prid življenja in sobivanja dolinskih jezikovnih skupnosti.«

Slovesna beseda je pripadla ministru za Slovence v zamejstvu in po svetu Petru J. Česniku, ki je v zaključku poudaril:

»Še naprej pritiskajte na svoje mlade, pa seveda ne s palico, temveč s korenčkom, da osvojijo slovenski jezik, da se naučijo tudi nemškega in angleškega. Kajti več jezikov bodo znali, bolj se bodo lahko uveljavili na svetovnem tržišču. To pa ne pomeni, da morajo odleteti. Tudi sam sem kot lastovka. Odšel sem, a sem se tudi vrnil. Oton Župančič je v svoji pesmi lepo zapisal, Domovina je ena, nam vsem dodeljena, in vaša Kanalska dolina je vaša domovina.«

SKS Planika je ob tej priložnosti podelila tudi posebno priznanje za življenjsko delo, tokratno je komaj tretje, dodelili pa so ga na Trbižu rojenemu Rafku Dolharju, ki je veliko svojih del posvetil Kanalski dolini. O njej je pisal, ji pomagal pri ohranjanju in razvijanju kulturnega in gospodarskega življenja, predvsem pa si je prizadeval vitalnosti slovenske besede in dolinske slovenske skupnosti. Vedno se rad vrača v domače kraje, kjer pod hribi, ki jim je vedno pel hvalo in kamor je tako rad zahajal preživljat dneve s svojimi najbližjimi.

Po zaključku srečanja je župan Občine Bovec Valter Mlekuž izrazil veselje, da lahko tudi s svojo vsakoletno prisotnostjo na teh dogodkih, vsaj malo prispeva k samozavesti Slovencev v Kanalski dolini:

»Njihove zahvale niso le besede, temveč so iz srca izrečena hvaležnost, da se dogodka udeležim vsako leto. To gesto razumejo kot podporo Slovencem v Kanalski dolini in pohvalo vsem tistim, ki se s svojim vztrajnim delom tako zelo trudijo za ohranjanje in razvijanje slovenske besede. Ta večer name vedno naredi velik vtis, še posebno, ko slišim prepevati in govoriti v slovenščini tudi tiste otroke, ki nimajo slovenskih korenin. Iskreno čestitam vsem, ki tej realnosti kakorkoli prispevajo!«

Seveda je bilo srečanje tudi priložnost za izmenjavo informacij in mnenj med župani in ministrom Česnikom.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi