Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

TIGR začel oborožen upor proti okupatorju

13.maja 1941 je na Mali gori nad Ribnico prišlo do spopada med primorskimi Tigrovci in italijanskimi okupatorji. V srditem spopadu s premočnim sovražnikom je padel borec za osvoboditev Istre in Primorske Danilo Zelen, Ferdo Kravanja pa je bil hudo ranjen. Zakaj krvavi dogodek ni bil upoštevan kot začetek oboroženega upora in zakaj je bil dolga leta TIGR zamolčan je zgodba, ki ni preveč dobro poznana.
13. maja 1941 pred triinsedemdesetimi leti je na Mali gori nad Ribnico prišlo do prvega oboroženega spopada med tigrovsko udarno trojko Danilo Zelen, Ferdo Kravanja, Anton Majnik in italijanskim orožniki in upravičeno bi morali ta dan šteti kot začetek oboroženega upora proti okupatorjem. Po srditem medsebojnem obstreljevanju je padel Danilo Zelen iz Senožeč, Ferdo Kravanja iz Čezsoče je bil hudo ranjen in so ga ilegalci uspeli rešiti iz bolnišnice v Ljubljani, Anton Majnik iz Volč pa je uspel po bitki pobegniti. Primorski domoljubi, tigrovci so se kalili v odporu proti fašizmu, ki je nameraval z nasilnim potujčevanjem izbrisati Slovence iz krajev in področij, ki so jih pribarantali po prvi svetovni vojni.

TIGR ni dobil priznanja prvoborcev proti okupatorju in je bil povojni praktično v celoti zamolčan, čeprav so bili množično v partizanski vojski in osvobajali ljubljeno domačo zemljo. Minula leta se skrbno popravlja krivica, ki je doletela tigrovce in številne knjige in druga gradiva, srečanja in postavljanje spominskih obeležij širijo vedenje o organizaciji, ki se je pogumno zoperstvila genocidni nameri fašizma in prav je, da tudi mladi rodovi izvedo, kakšni heroji so bili njihovi predniki.

V soboto je bila na Mali gori na kraju krvavega boja spominska slovesnost in večina udeležencev je bila iz različnih delov Primorske. Vsi govorniki so poudarili pomen domoljubja in drugih vrednot, ki so jim sledili tigrovci. Zelo tehten in prepričljiv je bil nagovor predsednika društva TIGR Marjana Bevka in takoj ko ga bomo prejeli ga bomo objavili, saj se ga resnično splača prebrati.

 

Oglejte si tudi