Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Bovec
JUTRI
25°C
14°C
SOB.
25°C
13°C
Oceni objavo

TREVISO NI TRBIŽ, KER NI TARVISIO!

Včasih mi gre na živce, spet drugič me fejst ujezi, tu pa tam se kislo nasmejem, ko se srečam s trditvijo, da se italijansko mesto Treviso po slovensko imenuje Trbiž!

Zadevo preverim pri »stričku Guglu«, ki vse ve, in vtipkam najprej Treviso. Na desni strani se pojavi slika enega od številnih mostov, zemljevid z vpisanim imenom Trbiž in podnapisom: Trbiž, mesto v Italiji.

 Izvem, da je Treviso kraj v deželi Veneto, ki ima 4,8 milijonov prebivalcev in je sedež pokrajine (province) Treviso, ki ima 885.000 tisoč prebivalcev. Treviso, ki je od Benetk oddaljen slabih 40 km, ima 83.500 prebivalcev, ki se imenujejo trevisani (trevižani), od tega jih okoli 3000 živi v starem delu mesta, ki je obdano z obzidjem in s svojimi kanali, mostovi in arhitekturo močno spominja na Benetke. Med drugimi podatki ne naletim več na ime Trbiž in na nič slovenskega, razen manj znanega dejstva, bolje poznamo zloglasni Gonars, da so v koncentracijsko taborišče Monigo, ki je del Trevisa, med drugo svetovno vojno zapirali slovenske in hrvaške civiliste. Zanimivo je tudi to, da je bil v Trevisu sedež Komisariata za odpravo vojne škode povzročene na območju, kjer je divjala soška fronta v prvi svetovni vojni.

Ko v “Gugl” vtipkam besedo Tarvisio (slovensko Trbiž, nemško in furlansko Tarvis), se prikaže slika trbiške cerkve in zemljevid z enakim podnapisom. Izvem, da gre za koroško mesto v Kanalski dolini, ki spada v deželo Furlanija-Julijska krajina (1,218 milijona prebivalcev) in Videmsko pokrajino (provincia di Udine), nedaleč od tromeje med Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Leži na nadmorski višini 750 m. Ima okrog 5500 prebivalcev, ki so tarvisiani (trbižani), od tega nekaj več kot 10 % pripadnikov slovenske manjšine. Tukaj živijo tudi pripadniki furlanske in nemške manjšine. Pred prvo svetovno vojno so bili nemško govoreči v večini.

Mesti Treviso in Tarviso sta medseboj oddaljeni približno 190 kilometrov in v vseh ozirih popolnoma različni in obe naj bi imeli slovensko ime Trbiž. Prav zelo logično to ni! Tu pa tam naletim na navedbo, da je Treviso po slovensko Treviž, ki je zelo znan tudi po treviškem radiču.

Dobrojedcem je zagotovo všeč recept “treviški radič po trbiško”, ki ga nudijo gostilne in restavracije na Trbižu, a zato še ni “trbiški radič”? Na Trbižu bomo radič našli in kupili v vsaki prodajalni z zelenjavo, v vrtovih na Trbižu in njegovi okolici pa ga sigurno ni prav veliko, saj mu gorska klima ne ustreza najbolj.

Rdeči radič (Radicchio Rosso di Treviso tudi Radicchio Trevigiano), ki je verjetno  bližnji ali daljni sorodnik žlahtnega solkanskega radiča (reguta), se prideluje na območju pokrajin (provinc) Treviso, Venezia in Padova, kjer so primerni pogoji in je njegova pridelava pomembna gospodarska panoga. Treviški radič daje kruh številnim prebivalcem in je hkrati simbol tega okolja, kjer prirejajo festivale in številne prireditve njemu v čast. Poleg nepreštetih receptov za njegovo pripravo in uživanje, ki krepko presegajo le solato z obveznim česnom, ga uporabljajo za sladice, kuhajo žganje in zelo poštejejo tudi njegove zdravilne lastnosti, saj pravijo, da je eliksir zdravja.

Malenkost porečete, če treviški radič ni trbiški! Vendar ne gre za dlakocepstvo, saj prihaja tudi do velikih napak in zmot. Naj se ustavim pri drugem tržaškem procesu decembra 1941 zoper primorske fante in može, ki so se borili za narodni obstoj Primorcev, na katerem je naglo sodišče devet junakov obsodilo na smrt z ustrelitvijo. Štirim obsojencem so smrtno kazen spremenili v dosmrtno ječo, pet junakov pa so v zgodnjem jutru naslednjega dne ustrelili in jih skrivoma pokopali neznano kje. Kasneje se je odkrilo, da so tigrovske junake pokopali v kraju Fontane di Villorba pri Trbižu. Katerem? Ali pri Trbižu na tromeji, ki je od Trsta oddaljen 168 km ali pri Trbižu nedaleč od Benetk, ki je od Trsta oddaljen 150 km.
Pri gorskem Trbižu ne obstaja kraj z imenom Fontane di Villorba! Kraj s takšnim imenom ima nekaj več kot 7000 prebivalcev kolikor jih nima celotna Kanalska dolina. V resnici  je kraj Fontane di Villorba približno 11 km oddaljen od Trevisa in tudi v njem zasledimo elemente beneške arhitekture na upravnih in drugih stavbah starejšega datuma.

Torej so bili tigrovski junaki, obsojeni in umorjeni zaradi tega ker so branili svoj narod pred iztrebljenjem, pokopani v kraju pri Trevisu in ne pri Tarvisiu. Ker naj bi bilo slovensko ime za oba kraja Trbiž se sprašujem, kako se odločiti blizu katerega kraja so bili pokopani. Po mojem ne gre za grozno veliko težavo. Slovensko ime Trbiž nedvomno pripada Tarvisiu, saj je bila Kanalska dolina kot je že navedeno, poseljena s Slovenci že najmanj od 11. stoletja dalje, ki so živeli tudi v samem kraju Tarvisio, ki je bil večinsko poseljen z Nemci oziroma staro Avstrijci. Narodnostna struktura se je postavila na glavo po italijanski zasedbi po koncu prve svetovne vojne.

Glede na dejstvo, da slovenska poselitev ni nikoli dosegla zaledja Benetk in tudi mesta Trevisa ne, zanj ni nujno slovensko poimenovanje, sploh pa ne z imenom, ki ga upravičeno že ima neki drug kraj.

Trbiž je Tarvisio!

 



 

Oglejte si tudi